• Pirjo Virkkunen

Yrityksen käynnistämisen haasteet

Siitä on nyt suunnilleen kaksi vuotta, kun laitettiin virallisesti pystyyn meidän ikioma yritys. Aika on mennyt niin nopeasti eteenpäin, että välillä oikein hirvittää. Joku onkin sanonut, että kun on yli 40-vuotias, niin tunnetasolla on jo 70% elämästä eletty. Silloin, kun olin palkkatöissä minua hirvitti ajatus, että yhtäkkiä on elämä ohi, ja olen aina tehnyt töitä toisten ihmisten unelmien eteen, mutta en koskaan omani.


Olin hiljattain toisen yrityksemme perustajista, Eda Ulpin kanssa vieraana Suomen Mielenterveys MIELI ry:n podcast-sarjassa* keskustelemassa, miten yritystoimintaa käynnistävä yrittäjä jaksaa arjessa, miten voidaan ylläpitää jaksamista, kun yrityksen alkuvaiheessa pitää panostaa paljon aikaa ja resursseja, ja mitä ratkaisuja olemme käytännössä tehneet. Kuuntele podcast Spotifyssa, tai Soundcloudissa.Studiossa Ellen Tuomaala, Eda Ulp ja Pirjo Virkkunen

Miten kaikki alkoi


Mutta palataanpa ajassa vähän taaksepäin. Meillä oli tietenkin haaste, että mitä ihmettä sitä yrittäisi? Vaikka oli kova hinku alkaa yrittäjäksi, niin pitäähän sitä jonkinlainen liikeideakin olla olemassa. Sen takia varmaan yrittäjäksi ryhtyminen ottikin aikaa. Koskaan ei tullut sopivaa ideaa, ja riski, että yhtäkkiä hyppäisi tyhjän päälle pelotti liikaa.


Onneksi elämällä on tapana ratkaista asiat. Olimme kerran lounaalla kollegoiden kanssa ja eräs kollega valitteli, että haluaisi päästä lomalle, mutta ei ole mitään paikkaa minne jättää eläimiä. Kyselin, että eikös niitä eläinhotelleja ole olemassa. Ne olivat kuulemma sen verran kalliita, ja siellä on niin paljon eri eläimiä samassa paikassa, että se ei ollut järkevä ratkaisu heille. Sitten ihmettelin, että jännä miten ei ole olemassa ”eläinten airbnb:tä”. Palattuamme lounaalta toinen kollegani sanoi, että tuohan on hyvä idea, ja pitäisikö sitä lähteä oikeasti kehittämään eteenpäin.


Siitä päivästä lähtien aloimme hiomaan liiketoimintasuunnitelmaa. Teimme kyselytutkimusta ja selvitimme asioita. Alkututkimuksen aikana huomasimme, että jokunen muukin oli jo keksinyt saman idean ja jotkut olivat meitä jo paljon edellä, joten idean vieminen eteenpäin ei enää tuntunut järkevältä.


Kuitenkin ajatus, että haluamme yrittäjäksi eli edelleen vahvana. Vapaa-aikana tavattiin kirjastoissa ja mietittiin kuumeisesti erilaisia yritysideoita. Mukaan tuli myös ystäväni, ja niin me kolmestaan pähkäilimme päämme puhki.