top of page

Milloin on järkevää siirtyä Tmi-toiminnasta Osakeyhtiöksi?

Moni yrittäjä aloittaa liiketoimintansa toiminimellä (Tmi), mikä on yksinkertainen ja kustannustehokas tapa testata liikeideaa pienellä riskillä. Kuitenkin yrityksen kasvaessa tai liiketoiminnan luonteen muuttuessa saattaa osakeyhtiö (Oy) tarjota monia etuja. Tässä artikkelissa käymme läpi keskeisiä seikkoja, jotka auttavat sinua päättämään, milloin on oikea aika siirtyä Tmi-toiminnasta osakeyhtiömuotoon.


Punch today in the face lukee toimiston seinällä - yrityksen kasvu


1. Liikevaihdon kasvu

Yksi merkittävä tekijä siirtymiselle on liikevaihdon kasvu. Toiminimellä toimittaessa yrittäjä vastaa yrityksen veloista henkilökohtaisesti, mikä voi olla riski suuremman liikevaihdon myötä. Osakeyhtiössä vastuu rajoittuu sijoitettuun pääomaan, mikä voi tarjota yrittäjälle suuremman mielenrauhan ja vähentää henkilökohtaista riskiä.


2. Verotuksen joustavuus

Toiminimiyrittäjä maksaa veroa koko yritystoiminnan tuloksesta henkilökohtaisen verotuksen mukaan. Osakeyhtiössä vero maksetaan yhtiön voitosta, ja yrittäjä voi nostaa palkkaa tai osinkoja tarpeen mukaan. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia verosuunnitteluun ja voi olla taloudellisesti edullisempi vaihtoehto tietyissä tilanteissa.


3. Rahoituksen ja sijoittajien haku

Jos yritystoimintasi vaatii ulkopuolista rahoitusta tai olet kiinnostunut houkuttelemaan sijoittajia, osakeyhtiö voi olla houkuttelevampi vaihtoehto. Osakeyhtiössä osakkeiden myynti on yksinkertaisempaa ja se tarjoaa selkeämmän rakenteen omistukselle ja hallinnolle.


4. Ammattimaisen kuvan luominen

Osakeyhtiömuoto voi myös viestiä yrityksen vakavuudesta ja ammattimaisuudesta. Tietyissä liiketoimintaympäristöissä tämä voi olla etu, erityisesti jos asiakkaasi tai yhteistyökumppanisi arvostavat vakiintunutta yritysrakennetta.


5. Liiketoiminnan luonne ja laajentuminen

Jos suunnitelmissasi on laajentaa liiketoimintaa kansainvälisesti tai yrityksesi luonne muuttuu sellaiseksi, että osakeyhtiön tuoma vastuunrajoitus on tarpeen, voi olla järkevää harkita muodonmuutosta. Osakeyhtiö voi tarjota paremmat puitteet liiketoiminnan skaalaamiselle ja monipuolistamiselle.


Miten edetä?

Siirtyminen Tmi-toiminnasta osakeyhtiöksi vaatii huolellista suunnittelua ja usein myös asiantuntijan apua. On tärkeää arvioida huolellisesti yritystoimintasi nykytila ja tulevaisuudennäkymät, verotuksen vaikutukset sekä rahoituksen ja hallinnon tarpeet.

Jos harkitset siirtymistä osakeyhtiömuotoon, kannattaa keskustella kirjanpitäjän tai yritysneuvojan kanssa, joka voi auttaa sinua ymmärtämään eri yritysmuotojen hyödyt ja haitat suhteessa omaan liiketoimintaasi. He voivat myös auttaa laatimaan tarvittavat asiakirjat ja suunnitelmat siirtymäprosessille.


Askel askeleelta siirtyminen:


 1. Arviointi ja suunnittelu: Analysoi nykyinen liiketoimintasi ja arvioi osakeyhtiön tuomat hyödyt ja mahdolliset haasteet. Tee liiketoimintasuunnitelma ja taloudelliset ennusteet osakeyhtiötä varten.

 2. Neuvonta: Keskustele asiantuntijoiden kanssa, kuten kirjanpitäjän, lakimiehen tai yritysneuvojan kanssa, jotka voivat auttaa sinua ymmärtämään siirtymisen vaikutuksia.

 3. Perustamistoimenpiteet: Laadi perustamisasiakirjat, kuten yhtiöjärjestys, ja rekisteröi osakeyhtiö kaupparekisteriin.

 4. Verotus ja kirjanpito: Varmista, että ymmärrät osakeyhtiön verotuksen ja kirjanpidon vaatimukset. Osakeyhtiöllä on erilaiset velvoitteet kuin toiminimellä.

 5. Liiketoiminnan siirto: Järjestele toiminimesi varat, velat ja sopimukset siirrettäväksi uuteen osakeyhtiöön. Tämä voi vaatia neuvotteluja sidosryhmien kanssa.

 6. Ilmoitukset ja luvat: Varmista, että teet tarvittavat ilmoitukset viranomaisille ja päivität tarvittaessa toimilupasi ja muut rekisteröinnit.

 7. Viestintä: Informoi asiakkaitasi, toimittajiasi ja muita sidosryhmiä yritysmuodon muutoksesta. Hyvä viestintä auttaa säilyttämään luottamuksen ja vähentämään mahdollista sekaannusta.


Siirtyminen toiminimestä osakeyhtiöön on merkittävä askel, joka voi avata uusia mahdollisuuksia yritystoiminnallesi. Se tuo mukanaan lisää vastuuta, mutta myös tarjoaa lisää joustavuutta ja suojaa. Oikea-aikaisesti ja huolellisesti toteutettuna siirtyminen voi olla loistava päätös yrityksesi kasvun ja kehityksen kannalta.

Muista, että jokainen yritys on ainutlaatuinen, ja parhaan ratkaisun löytämiseksi on tärkeää harkita yrityksesi erityistarpeita ja -tavoitteita. Kun olet valmis tekemään siirtymän, varmista, että käytät hyväksesi saatavilla olevaa asiantuntemusta ja resursseja, jotta prosessi sujuisi mahdollisimman sujuvasti.


Miten DigiLick Oy voi auttaa käytännössä?

Siirtymävaiheessa toiminimestä osakeyhtiöksi Digilick Oy tarjoaa kattavan valikoiman palveluita, jotka tukevat yritystäsi tässä kriittisessä vaiheessa. Tässä muutamia tapoja, joilla voimme auttaa:

 1. Yksilöllinen konsultaatio: Tarjoamme räätälöityjä konsultaatiopalveluita, jotka auttavat sinua ymmärtämään siirtymisen vaikutuksia juuri sinun liiketoimintaasi. Asiantuntijamme voivat auttaa sinua arvioimaan, milloin on oikea aika tehdä siirtymä, ja mitä se tarkoittaa käytännössä.

 2. Liiketoimintasuunnitelman laadinta: Autamme sinua laatimaan osakeyhtiön perustamiseen vaadittavan liiketoimintasuunnitelman, joka kattaa kaikki olennaiset osa-alueet taloudesta markkinointiin.

 3. Perustamisasiakirjat ja rekisteröinti: Voimme auttaa sinua osakeyhtiön perustamiseen liittyvissä toimenpiteissä, mukaan lukien yhtiöjärjestyksen laadinta ja kaupparekisteriin ilmoittautuminen.

 4. Verotus- ja kirjanpitopalvelut: Tarjoamme verotuksen ja kirjanpidon asiantuntijapalveluita, jotka on suunniteltu vastaamaan osakeyhtiön tarpeita. Autamme sinua varmistamaan, että yrityksesi noudattaa kaikkia verotukseen ja taloushallintoon liittyviä säännöksiä.

 5. SEO- ja verkkomarkkinointistrategiat: Kun yrityksesi siirtyy osakeyhtiöksi, on tärkeää päivittää myös markkinointistrategiasi. Meidän digitaalisen markkinoinnin asiantuntijamme voivat auttaa sinua kehittämään tehokkaan SEO- ja verkkomarkkinointistrategian, joka tukee yrityksesi kasvua ja näkyvyyttä uudessa muodossaan.

 6. Backlink-analyysi ja hakukoneoptimointi: Tarjoamme myös edistyneitä SEO-palveluita, kuten backlink-analyysin, joka auttaa parantamaan sivustosi asemaa hakukoneissa ja vahvistamaan digitaalista läsnäoloasi.

DigiLick Oy on sitoutunut tukemaan yritystäsi jokaisessa kasvun ja kehityksen vaiheessa. Siirtyminen toiminimestä osakeyhtiöksi on merkittävä askel eteenpäin, ja me olemme täällä varmistamassa, että siirtyminen sujuu mahdollisimman sujuvasti ja tuottavasti. Ota yhteyttä tänään, niin aloitetaan matka kohti yrityksesi seuraavaa menestystasoa yhdessä.


Eda Ulp ja Pirjo Virkkunen DigiLick tietokoneella
DigiLick Oy on auttamassa yrityksiä kasvun polulla

26 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page