top of page

Kannattaisiko minunkin tehdä sisältömarkkinointia?

Päivitetty: 4. syysk. 2023

Todennäköisesti. Mutta aloitetaan määrittelemällä, mitä sisältömarkkinointi on. Sisältömarkkinoinnissa pyritään saamaan kävijöitä kotisivuille tuottamalla sinne kävijöitä kiinnostavaa ja hyödyttävää sisältöä. Vaikka puhutaan markkinoinnista, kyse ei ole omien tuotteiden suorasta promoamisesta vaan hyötysisällöstä. Tällainen sisältö on toisille yrityksille tuotteitaan kauppaavien firmojen tapauksessa yleensä asiantuntevaa sisältöä, kuten esimerkiksi tämä blogi, jota parhaillaan luet. Kuluttajia tavoittelevien yritysten tapauksessa sisältö voi olla vaikkapa treenivideoita, ruokareseptejä, neulomisvinkkejä tai leikkimielisiä testejä riippuen yrityksestä. Yleensä sisältömarkkinoinnilla pyritään:


- Tutustuttamaan potentiaalinen asiakas firmaan ja sen tarjoomaan

- Synnyttämään luottamusta firmaa kohtaan, jotta kynnys ostopäätöksen tekemiseen alenisi

- Luomaan ajatusjohtajuutta kilpailukeinona

- Tarkentamaan Googlen käsitystä sivujesi sisällöstä


Sisältömarkkinointia tehdään viimekädessä, jotta yrityksen kohderyhmä kiinnostuisi yrityksen tuotteista ja palveluista ja tekisi lopulta ostopäätöksen. Sen mahdollistamiseksi pitää kuitenkin saada Google nostamaan yrityksen kotisivua korkealle hakutuloksissa. Mitä enemmän ja mitä laadukkaampaa, relevanttia sisältöä yrityksen tarjoomaan liittyen sivuilla on, sitä paremmin Google ymmärtää, mistä sivuilla on kyse. Ja sitä useammin se alkaa tarjota sivuja vastaukseksi Google-hakuihin. Sisältömarkkinointi on siis luonteeltaan jatkuvaa tekemistä ennemminkin kuin kampanja tai yksittäinen julkaisu.


Tuota kävijöitä kiinnostavaa ja hyödyttävää sisältöä
Tuota kävijöitä kiinnostavaa ja hyödyttävää sisältöä.

Enkö pääsisi helpommalla tekemällä maksullista mainontaa?


Sisältömarkkinoinnilla yritetään myös säästää rahaa ja löytää pitkäkestoinen ratkaisu yrityksen näkyvyyshaasteisiin. Otetaan esimerkiksi, että sivut tavoittelisivat 1 000 viikkokävijää. Maksullisella Google Ads-mainonnalla luvut voisivat olla esimerkiksi seuraavanlaiset:


- 0,6 € per klikkaus

- 3% CTR (= click-through rate, klikkausprosentti kaikista näytöistä)

- 33 333 mainosnäyttöä

- 1000 klikkausta

- Hinta: 600 €


Kuukausitasolla puhutaan siis n. 2 400 € investoinnista, mikä on etenkin pienille yrityksille jo iso satsaus. Google-mainonnan loputtua yrityksen saama kävijävirta putoaa mahdollisesti tasolle, jolla oltiin ennen Google-mainonnan aloittamista. Toki voi olla, että osa saaduista kävijöistä pitää yrityksestä niin paljon, että palaa sivuille ensin niihin tutustuttuaan. Ja onhan yritys kiistatta saanut näkyvyyttä vastineeksi rahoilleen. Eli eivät rahat suinkaan kankkulan kaivoon ole menneet.


Toimiiko sisältömarkkinointi minun toimialallani?


Todennäköisesti kyllä. Ei nyt tule äkkiseltään mieleen mitään alaa, millä se ei toimisi – siis toimialasta johtuen. Jokaisella alalla asiakkailla on mielessä kysymyksiä ja huolia, joita voit sisältösi avulla poistaa tai lievittää. Nimenomaan asiakkaan kenkiin astuminen alkaa tuottaa ideoita hyödyllisestä sisällöstä. Alla muutamia ideoita aivonystyröiden aktivoimiseksi:


- Kenkäkauppa: Videoita kenkien huoltamisesta, talvisäilyttämisestä, hassuista nauhoitustavoista, jne.

- Kirjakauppa: Blogi, jossa nostetaan esiin muutamia kauppiaan viime aikoina lukemia kirjoja. Tai videoblogi (vlog), jossa kauppias kertoo tiivistelmän kirjan sisällöstä ja miksi se kannattaisi lukea.

- Sähköasennusliike: Ensi vuoden alusta muuttuvan lain vaikutusten avaaminen kuluttajalle blogissa, asentaessa nähtyjen 7 vaaratilanteen lista, jne.

- Uimaseura: Huippu-uimari esittelemään oikeita uintitekniikoita videoilla tai podcast, jossa haastatellaan Suomen eturivin uimareita

- Johdon konsultointifirma: Blogi, jossa yhdistetään teoreettisia viitekehyksiä oikeisiin asiakaskeisseihin.


Sisältöä siis on varmasti tuotettavissa alalle kuin alalle ja asiakkaan tarpeet ovat oikea paikka lähteä miettimään sisällön fokusta.


Vloggaaminen on yksi hyvä sisältömarkkinointikeino.
Vloggaaminen on yksi hyvä sisältömarkkinointikeino.

Hyödynkö sitten pitkäjänteisestä sisällön kehittämisestä?


Sisältömarkkinoinnilla ja sen tuottamalla orgaanisella (luonnollisella, ei-maksullisella) näkyvyydellä ei voi tuosta vain päättää, että nyt hankitaan 1 000 kävijää sivuille per viikko. Se on kiistatta pidempi, mutta myös halvempi, tie. Sisältömarkkinointi alkaa yleensä tuottaa pikkuhiljaa tuloksia, jotka nousevat sisällön osuvuuden, laadun ja määrän kasvaessa. Pikkuhiljaa tapahtuu myös muutos Google-näkyvyydessä ihan jo siitä syystä, että Google indeksoi sivuja varsin hitaasti. Kun lisäät esim. uuden blogipostauksen sivuillesi, Google ei heti asiaa noteeraa, vaan sen ohjelmistorobotit käyvät sivun läpi, kun kiireiltään ehtivät ja lisäävät sen sitten Googlen indeksiin. Alalla kiertävän huhun mukaan sivujen indeksointi vie Googlelta 4 päivästä 4 viikkoon. Eli ihan heti sivuja muutettuasi tai sisältöä lisättyäsi et tule huomaamaan muutosta. Jos bloggaisit esim. kerran viikossa ja jokaisen blogipostauksen kanssa Googlella kestäisi 4 viikkoa indeksoinnissa, olisit ehtinyt tehdä 4 postausta, kun niistä ensimmäinen olisi Googlen indeksissä.


On siis käynyt selväksi, että sisältömarkkinointi on pitkän aikavälin ratkaisu. Hyvä puoli on, että sen kehittäminen vaatii vain sinun aikaasi. Sen hinnan voi jokainen sopia itsensä kanssa. Luonnollisesti sisältöä voi ostaa myös palveluna ja meihin voit olla asian tiimoilta yhteydessä täällä. Ehkä sisältömarkkinointia voisi pitkäkestoisuutensa vuoksi verrata vaikkapa puutarhanhoitoon. Ensin muokkaat maata, kylvät tai istutat, kastelet ja hoidat - ja lopulta maasta nousee enenevässä määrin kasveja. Google Ads taas voisi olla leikkokukkien ostamista – jokainen kerta maksaa erikseen. Puutarhasta pitää kitkeä rikkaruohoja, karsia ja välillä joku kasvi kuolee. Samoin sisältömarkkinoinnissa pitää olla tuntosarvet esillä sen suhteen, että ihmisten kiinnostuksenkohteet ja myös yrityksesi tarjooma elää ajassa, jolloin osa luomastasi sisällöstä voi muuttua turhaksi tai vanhentua tai joistain tärkeistä aihealueista puuttuu sisältöä, jota pitää tuottaa.


Sisältöä kehittäessäsi teet samalla kotisivuillesi hakukoneoptimointia (SEO = search engine optimization). Sisältö on oleellinen osa hakukoneoptimointia hakusana-analyysin, teknisen toimivuuden ja linkitysten ohella. Sisältöä kehittämällä tarkennat Googlen kuvaa kotisivuistasi. Silti sisältöä tehdään etupäässä ihmisille, jotka sitä kuluttavat. Myös Googlen kotisivujen luokittelukriteeristö on koko ajan menossa siihen suuntaan, että mitä ihmiset arvostavat, sitä Googlekin arvostaa. Mieti siis sen sijaan, että yrittäisit manipuloida Googlea näyttämään sivuasi ylempänä hakutuloksissa, millainen on tyypillinen ostaja palveluillesi tai tuotteillesi ja tee sisältöä hänen tarpeitaan varten.


Sisältömarkkinointi on pitkän aikavälin tekemistä
Sisältömarkkinointi on pitkän aikavälin tekemistä.

Mistä tiedän, mikä potentiaalisia asiakkaitani kiinnostaa?


Sen lisäksi, että voit keskustella nykyisen asiakaskuntasi kanssa heidän syistään päätyä asiakkaaksesi, löytyy monia työkaluja, joista voi olla apua. Tässä niistä pari:


Googlella on oivallinen työkalu nimeltään Google Search Console, josta näet mm. millä hakusanoilla ihmiset ovat päätyneet sivuillesi ja monentenako sivuasi on näytetty hakutuloksissa. Google Search Consolessa voit myös pyytää Googlea indeksoimaan sivujasi niiden muuttuessa tai uusia sivuja lisätessäsi.


Google Keyword Planner

Googlen Keyword Plannerin löydät Google Ads-palvelusta, jossa voit tehdä maksullista hakusanamainontaa. Keyword Planneriin voit mm. syöttää omia hakusanojasi ja se ehdottaa sinulle hakusanoihisi liittyviä hakusanoja ja niiden arvioituja hakumääriä. Sisältöä kannattaa rakentaa hakusanojen ympärille, joilla on paljon hakuja. Jos hakusanaa ei haeta juuri koskaan, hyväkään sisältö ei voi houkutella sivuille kävijöitä.


Voit myös tehdä hakuja itsellesi tärkeillä hakusanoilla ja katsoa, mitä firmoja nousee esiin hakutuloksissa. Vierailemalla heidän sivuillaan ja lukemalla heidän sisältöään saat käsityksen, mistä aiheista kilpailijasi tuottavat sisältöä ja toisaalta onko joitain kiinnostavia aiheita, joista he eivät tuota sisältöä. Näihin jälkimmäisiin keskittymällä saatat saada ns. helppoja voittoja eli kävijöitä sivuillesi - olettaen, että nuo aiheet saavat myös mielekkään määrän hakuja kohderyhmältäsi.


Selvitä, mikä asiakkaitasi kiinnostaa.
Selvitä, mikä asiakkaitasi kiinnostaa.

Loin sisältöä, mitäs nyt?


Kun sisältöä on luotu, ei kannata jättää sen löytymistä hakukoneiden varaan, vaan siitä kannattaa pitää ääntä. Hyviä paikkoja ovat mm. Facebookin eri ryhmät, joiden jäsenille uskot sisältösi olevan kiinnostavaa. Esimerkiksi hevosten fysioterapeutti voisi kertoa uudesta hierontavideostaan hevosharrastajien ryhmässä. Voit kertoa sisällöstäsi myös erilaisilla toimialasi foorumeilla tai muilla internetin asiaan liittyvillä keskustelupalstoilla. Kannattaa keskittyä nimenomaan asiaan liittyviin foorumeihin ja asiasta kiinnostuneisiin yleisöihin. Heistä löytyy niitä potentiaalisia asiakkaita. Kävijämäärä sinänsä ei ole itseisarvo, sillä Googlen silmissä näyttää huonolta, jos bounce rate (eli nopeasti sivuiltasi poistuneiden kävijöiden osuus) kasvaa kovin suureksi. Asiasta kiinnostuneet viipyvät sivuillasi kauemmin. Sen lisäksi, että saat asiasta kiinnostuneita ihmisiä sivuillesi, Googlen silmissä kasvanut kävijämäärä ja matala bounce rate, kasvattaa sivusi arvoa.


51 katselukertaa

Comments


bottom of page