• Pirjo Virkkunen

Etäpäivän parhaat vinkit

Päivitetty: maalis 24

Katso tästä parhaat vinkit etätyöskentelyyn. Miten saat tehtyä tehokkaan työpäivän myös kotona? Etätyöskentely on mukavaa vaihtelua työarkeen, mutta siihen voi joutua myös tahtomattaan, niin kuin nykyinen COVID-19 tilanne vaatii.


Herää normaali-aikaan


Vaikka oletkin etätöissä, kannattaa aamurutiini pitää suhteellisen samanlaisena - muuten saattaa olla että koko päivä ja ilta tuntuu työltä. Olen tehnyt paljon etätyötä. Vaikka joskus olen vielä pyjamassa kello 15 aikoihin, niin yleensä pyrin heräämään samaan aikaan kuin muut perheenjäsenet. Töiden aloittaminen on hyvä aloittaa samoihin aikoihin kuin mitä normaalisti. Oma työrytmi kannattaa ottaa huomioon. Etänä työskentelyssä pystyt ottamaan huomioon oman parhaan suorituskyvyn ja ajan. Kaikille ei sovi aamuheräilyt ja jotkut taas loistavat iltaisin.
Pidä työskentelyajoista kiinni


Tässäkin on kaksi ääripäätä. Jos olet työnarkomaani, saatat tehdä tosi pitkiä päiviä. Aika saattaa mennä kaikkeen muuhun kuin töihin, jolloin huono omatunto kolkuttelee koko ajan. Pitämällä ns. normaaleista työajoista kiinni, varmistat sen, että sinulle jää myös vapaata aikaa. Omista rajoista on pidettävä kiinni ja se voi olla yllättävän hankalaa. Työskentelypäivämme voi sisältyä keskittymistä vaativista tehtävistä, rutiiniomaisiin tehtäviin. Oma vireystaso kannattaa ottaa huomioon, kun tekee erilaisia työtehtäviä.


Minimoi etäpäivän häiriötekijät


Olen huomannut käytännössä, että jos saan kesken työpäivän henkilökohtaisen puhelun ja sanon että olen töissä, niin puhelu lopetetaan nopeasti. Kun taas kerron että teen kotoa käsin töitä, niin silloin se ikään kuin antaa ”luvan” toiselle höpötellä rauhassa. Myös puolisolta saattaa tulla ”vaatimuksia”. Samalla kun etätyöskentelet, niin voisitko siivota, pestä pyykkiä yms. Ei ymmärretä että toinen on oikeasti etätöissä. Sillä ei ole väliä missä töitä tehdään, vaan sillä on merkitystä että töitä tehdään paikasta riippumatta. Lapset tarvitsevat apua koulutehtävissä tai haluavat ruokaa. Heillä on heti nälkä ja heti pitää laittaa ruokaa. Jos olisit työpaikalla, niin lapsilta onnistuisi itse välipalan teko. Kun taas aikuinen on kotona halutaan lämmintä ruokaa heti eikä hetken päästä. Sinällään kaikki on ymmärrettävää. Kyllähän lapsille pitää ruokaa antaa. Tuntuu että etätyöskentelyä ei pidetä työskentelynä. Nyt kun koulut ja osa päiväkodeista ovat kiinni, lisää se haasteita etätyöskentelyyn. Olen jo monta vuotta tehnyt kesät etätöitä. Jo siitä lähtien kun lapset olivat vielä tarhaikäisiä. Silloin on välillä joustettava ja saattaa olla että etätyöpäivät venyvät, koska työt pitää saada tehdyksi. Huomasin että siitä oli hyötyä, kun itse heräsin aikaisin 6 aikaan ja aloitin heti työt. Lapset nukkuivat suhteellisen myöhään, joten sain itselleni rauhassa työskentelyaikaa keskittymistä vaativiin töihin. Välillä oli helpompi antaa lapsille huomiota ja sitten sopia yhdessä säännöistä. Tästä kellonajasta tähän saakka äitiä ei saa häiritä. Vain silloin voi keskeyttää, jos talo palaa tai pitää kutsua ambulanssi. Toki tällaiset pienet tehospurtit vaativat paljon ja välillä tuntui, että hermo kiristyi pienemmästäkin. Muistan monet kesät, kun odotin, että pääsen töihin ”lepäämään”. Pitää muistaa olla itselleen armollinen.