top of page

Millaiset ovat hyvät kotisivut?

Päivitetty: 4. syysk. 2023


Kotisivut ovat yksi harvoista omistamistasi medioista. Voit siis päättää, millaiset ne ovat ulkonäöltään, rakenteeltaan ja sisällöltään. Tämä media on sinun hallinnassasi, mutta sen tavoittavuus on rajallinen (ks. kuva alla)


Omistettu media, ostettu media, ansaittu media
Kuva 1. Kotisivut ovat sinun omistamasi media. Ota siitä kaikki irti!

Kotisivujen tavoittavuuteen vaikuttaa moni asia, osa teknisiä, osa markkinoinnillisia. Niistä lisää alla. 


Ostetulla medialla tarkoitetaan yllä esimerkiksi Google hakusanamainontaa, lehtimainontaa tai vaikkapa radiomainontaa. Eli ostat tilaa jostain mediasta omalle viestillesi.


Ansaittu media taas on esimerkiksi lehtijutut tai jonkun asiakkaasi tekemät Facebook-postaukset yrityksestäsi. Eli jutut, joilla saat näkyvyyttä, mutta joista et ole maksanut.


Mitä kotisivuilla tavoitellaan?


Kotisivut eivät ole yrityksestäsi erillinen asia, joiden on kiva olla olemassa. Kotisivut ovat osa markkinointiasi ja siksi niiden pitää palvella yrityksesi tavoitteita. Tyypillisiä tavoitteita kotisivuille ovat esimerkiksi:

  1. Tuotteen tai palvelun ostojen kasvattaminen

  2. Yhteydenottojen saaminen

  3. Tiedostolatausten saaminen

On tärkeää asettaa kotisivuillesi tavoitteet ja sitten seurata näitä. Seurannassa luotettava ja ilmainen apu on Google Analytics, minkä voi asentaa seuraamaan kotisivujasi. Google Analytics seuraa ilman mitään asetusten muuttamisia jo isoa määrää tapahtumia sivuillasi, kuten kävijämääriä, käyntien kestoa, välittömiä poistumisia (bounce rate), jne. Analyticsissä voi myös määritellä konversioita eli sivuilla tapahtuvia tekoja, esim. yhteydenottolomakkeen lähettäminen, joita voi sitten seurata. Sitä, mitä seuraa, voi myös johtaa.


Kuinka tärkeää kotisivujen ulkonäkö on?


Kotisivut ovat samalla tavalla julkisivusi digimaailmaan kuin kivijalkakaupan julkisivu on kadulle. Siksi on tärkeää, että kotisivut näyttävät hyviltä ja kiinnostavilta mahdollisille asiakkaille.


Kotisivujen ulkonäkö, design, viestii asiakkaalle imagostasi, luotettavuudestasi, laadustasi ja ylipäätään antaa mielikuvan, haluaako yrityksesi kanssa asioida. Sanotaan, että 70% ostopäätöksestä yritysten välisessä kaupassa on tehty ennen myyjän tapaamista. Ennen tätä pistettä, potentiaalinen asiakas on vieraillut kotisivuillasi, ladannut e-kirjojasi sekä lukenut tuotekuvauksiasi ja blogipostauksiasi. Kuluttajakaupassa 92% etsii tietoa, mielipiteitä ja kommentteja ennen ostopäätöstä internetistä. Design on tärkeä elementti siinä, että saat oleellisen tiedon viestittyä sivuilla vierailijalle ja saat hänet kiinnostumaan yrityksestäsi. Kotisivujesi design myös paljastaa nopeasti, ovatko kotisivusi 1990-luvulta vai tätä päivää.


modernit kotisivut puhuttelevat kohderyhmää
Kotisivujen ulkoasussa kannattaa muistaa aina kohderyhmä. Kenelle sivut tehdään - kuka on ostaja.

Visuaalisuus on hyvä asia, mutta isot kuvat ja videot hidastavat sivustoa. Sivuston hitaus taas aiheuttaa nopeita poistumisia sivustolta eli mahdolliset asiakkaat eivät viihdy sivustolla. Tämä puolestaan haittaa hakukonelöydettävyyttä, sillä Google ei halua ohjata kävijöitä huonosti asiakkaita palveleville sivuille. Eli kohtuus kaikessa.


Pro tip: Kuviin kannattaa lisätä kuvatekstit. Kaksi syytä: kuvatekstit luetaan aina ja Google ei ymmärrä kuvaa, mutta ymmärtää tekstiä.



Miten pääsen Googlen 1. sivulle?


Kotisivujen ulkonäkö on vain osa kokonaisuutta. Jos kivijalkakauppa on huputettuna julkisivuremontin vuoksi, ohikulkijat eivät näe sitä eivätkä osaa pysähtyä ostoksille. Digimaailmassa tuota huputusta vastaa sivuston huono hakukoneoptimointi. Käytännössä sivuston tekninen toteutus, sisältö ja siltä lähtevät ja sille tulevat linkit eivät riittävän hyvin kerro Googlelle, mistä sivuilla on kysymys. Sen vuoksi Google ei osaa näyttää sivua korkealla hakutuloksissa eli sivustosi on hupun alla piilossa. SEO – search engine optimization –parantaa sivujen hakukonelöydettävyyttä ja on siksi tärkeä asia jokaisen kotisivujensa menestystä toivovan ymmärtää. Voit lukea lisää SEO:sta täältä.


Samalla tavalla kuin kaupungin keskustan parhailla paikoilla olevat liiketilat saavat enemmän ihmisiä kadulta sisään, Googlen etusivulla olevat yritykset saavat enemmän vierailijoita. Alla olevassa kuvassa näkyy, kuinka suuren osan kaikista klikkauksista kukin sijainti Googlen hakutuloksissa saa. Ensimmäiselle sivulle mahtuu 10 orgaanista (ei maksettua) hakutulosta, joista positiot 1-3 saavat n. 60% kaikista klikkauksista. Toisella sivulla hakutulokset saavat 1-2% kukin. Ylipäätään 1. sivulta toiselle siirtyy n. 10% kaikista internetin käyttäjistä.


Eli sivustosi liikenteen kasvun aikaansaamiseksi on erittäin tärkeää olla hakutuloksissa 1. sivulla. Luonnollisesti hakutulosten 1. sivua tavoitellaan yrityksellesi oleellisten hakusanojen osalta. 


Kuva 2. Klikkausten osuus per sijainti Googlen hakutuloksissa.
Kuva 2. Klikkausten osuus per sijainti Googlen hakutuloksissa.

Miten luon järkevän rakenteen kotisivuilleni?


Kotisivujen rakennetta mietittäessä voi tehdä vähän vertailua kilpailijoihin ja etsiä internetistä sivustoja, joita pitää toimivina. Tehokkain tapa on kuitenkin miettiä:

  • Mitä yrityksesi tekee / tarjoaa

  • Mitä hakusanoja potentiaaliset asiakkaat käyttävät yrityksesi tarjooman löytämiseksi

  • Mitkä hakusanat näistä tuottavat eniten hakuja

Tällä tavoin löydetään tapa jaotella sivuston sisältöä eri alaotsikoiden alle ja tätä voidaan käyttää pohjana sivuston rakenteelle. Niistä asioista, joista sivusto kertoo, olisi hyvä kirjoittaa riittävästi tekstiä. Sivuja ei kuitenkaan kannata keinotekoisesti tunkea täyteen hakusanoja, sillä Google rankaisee tällaisesta toiminnasta heikentyneenä hakukonelöydettävyytenä. Hyvä ohjenuora on, että jos kävijät viihtyvät sivuilla, Googlekin nostaa niitä tuloksissaan. Eli kannattaa tarjoilla asiakkaille tietoa, jota he ovat hakemassa ja pitävät hyödyllisenä.


Kotisivujen rakennetta mietittäessä pitää olla kirkkaana mielessä kotisivun tavoitteet. Jos esimerkiksi halutaan tarjouspyyntöjä, sivuilla on syytä olla sopivissa paikoissa ”haluan tarjouksen” -nappeja. Jos halutaan puheluita, sivuilla voi esimerkiksi kulkea skrollatessa alakulmassa yrityksen puhelinnumero. Rakenteen tulisi ylipäätään ohjata kävijää toteuttamaan sivustolle asetettuja tavoitteita.


Onko sivujen toimiminen kännykällä välttämätöntä?


On. Nykyään jo noin 50% internetin käytöstä tapahtuu älypuhelimilla, joissa on pienempi näyttö kuin pöytätietokoneissa tai kannettavissa. Tämä pieni näytön koko asettaa omat haasteensa kotisivuille. Kuvien pitäisi pienentyä (skaalautua) pienelle näytölle sopiviksi, tekstien pitäisi rivittyä oikein ja nappienkin pitäisi olla käytettävissä. Tällaista sivuston muokkaamista mobiililaitteille sopivaksi kutsutaan mobiilioptimoinniksi ja mobiilioptimoituja sivuja responsiivisiksi kotisivuiksi.


Koska noin puolet internetin käytöstä tapahtuu älypuhelimilla, sivujen pitää olla mobiilioptimoidut. Jos ne eivät ole, noin puolet kävijöistä turhautuu huonoon käyttökokemukseen ja poistuu sivuilta. Tällöin voi olettaa, että noin puolet sivuston tuottamista tuloistakin jää saamatta.


Nettisivujen tulee toimia moitteettomasti kännykässä tai tabletilla.
Nettisivujen tulee toimia moitteettomasti kännykässä tai tabletilla.

Internetin mobiilikäyttö mahdollistaa erilaisia toimintoja kuin perinteisellä tietokoneella selaaminen. Kännykällä voi esimerkiksi soittaa suoraan yrityksesi numeroon. Tällöin on hyvä, ettei käyttäjä joudu kopioimaan ja liittämään numeroa vaan voi painaa suoraan puhelu-nappia sivuillasi. Jos sinulla on tämä toiminto ja kilpailijallasi ei, saatat saada pientä kilpailuetua. Ja riittävästi pientä etua siellä täällä, on lopulta iso etu.


Mitä sivuilla pitäisi lukea?


Sisältö vaikuttaa moneen asiaan kotisivuilla. Ensinnäkin käyttökokemuksen kannalta sisällöllä on olennainen merkitys. Vastaako sivuston sisältö vierailijan mielikuvaa yrityksestä, löytyykö kaikki haettu tieto helposti, onko sisällöstä vierailijalle hyötyä, pääseekö jopa positiivisesti yllättämään vierailijan, jne. 


Hakukonelöydettävyyden näkökulmasta sisältö on tärkeää. Puhuuko sisältö asioista, joilla yrityksen pitäisi löytyä Googlesta, onko tekstiä riittävästi tai onko sisältö luokiteltu oikein (esim. eri otsikkotasot). 


Hakukonemainontaa (Google-mainonta, SEM = search engine marketing) tehdessä on tärkeää, että mainos vastaa sivustoa, jolle se ohjaa vierailijan. Jokaisessa mainoksessa määritellään nimittäin hakusanat, joita haettaessa mainosta näytetään. Näiden hakusanojen olisi hyvä olla myös laskeutumissivulla, johon vierailija mainoksesta päätyy.


Sisältöä suunnitellessa on hyvä pohtia:

  • Mitä yrityksesi tarjoaa

  • Millä hakusanoilla potentiaaliset asiakkaat etsivät tietoa Googlesta

  • Ketkä ovat kohderyhmääsi

Kohderyhmän tuntemisella ja heille sisällön suuntaamisella saa mm. parannettua vierailijoiden sivustolla viettämää aikaa. Monellekaan yritykselle ei ole nimittäin hyödyllistä hankkia mahdollisimman paljon kävijöitä sivustolle, vaan hankkia ne oikeat kävijät sivustolle. Myös Google tykkää tästä, sillä sivustolla ajan viettäminen kertoo Googlelle, että sivusto on sinne päätyneille vierailijoille kiinnostava.


175 katselukertaa
bottom of page