Hakukoneiden (= 97% Suomessa Google) ohjelmistorobotit käyvät jatkuvasti internetin sivuja läpi ja luokittelevat niitä eri muuttujien perusteella. Hakukoneoptimointi tai SEO (search engine optimization) tarkoittaa kotisivujen saamista sellaiseen kuntoon, että ne näkyvät korkealla hakukoneen hakutuloksissa juuri niillä hakusanoilla, joilla niiden toivotaan näkyvän korkealla.
Googlen orgaanisissa (ei maksullisissa) hakutuloksissa sijoilla 1-3 olevat sivut saavat n. 60% kaikista klikeistä. Sivun 1 positiot 1-10 saavat yhteensä n. 90% kaikista klikeistä. Eli, jos sivusi näkyvät Googlen hakutuloksissa – sinulle oleellisilla hakusanoilla – sijoilla 10+, voit olla varma, että liiketoimintasi kärsii. Tai kääntäen – sinulla on paljon hyödyntämätöntä liiketoimintapotentiaalia.
Esimerkiksi fysioterapeutti Helsingissä varmasti haluaisi kotisivujensa näkyvän Googlen hakutuloksissa 1. sivulla, jos joku pääkaupunkiseudulta hakee sanoilla ”fysioterapia Helsinki”. Fysioterapeutin tapauksessa kilpailu 1. sivun positioista on kovaa. Miten ne omat kotisivut sitten saisi sinne Googlen 1. sivulle? Vastaus on: pitkäjänteisellä työllä – ja tietämällä, mitä tekee.
Tekninen hakukoneoptimointi
Kotisivut voivat näyttää nätiltä, mutta jos niiden konepellin alla ei ole kaikki kunnossa, Googlen robotit eivät ymmärrä niitä eikä Google näytä niitä korkealla hakutuloksissa. Tekninen hakukoneoptimointi (tekninen SEO) keskittyy tarkasti määriteltyjen sääntöjen toteuttamiseen kotisivuilla. Sen tarkoitus on saada Google ymmärtämään, mikä sivujen rakenne on ja mitä ne sisältävät. Sääntöjä on paljon, mm.
Jokaisen sivun sisällön otsikot h1, h2, h3 pitäisi olla määriteltynä koodissa
Otsikot eivät saa olla yli 70 merkin mittaisia
Jokaisen sivun tarkoitus pitäisi olla kuvattuna meta-tiedoissa (siellä konepellin alla)
Jokaisella sivulla pitäisi olla vähintään 200 sanaa
Sivun pitäisi latautua alle 7 sekunnissa
Jne, jne.
Tekninen hakukoneoptimointi tuottaa melko pienellä vaivalla tuloksia. Toki esimerkiksi nopeamman palvelimen käyttöönotto voi lisätä kustannuksia, mutta monet asiat ovat tehtävissä ilmaiseksi tai edullisesti. Tähän vaikuttaa tietysti se, pystyykö itse tehdä muutoksia sivuille vai pitääkö jokainen muutos tilata erikseen sivujen tekijältä ja maksaa à 100 €.
DigiLickin rakentamilla kotisivuilla tekninen SEO on jo tehtynä kotisivujen asiakkaalle luovuttamiseen mennessä. DigiLickin rakentamat sivut on tehty Wix-alustalla, jossa tällaisia muutoksia voi tehdä myös asiakas itse.
Hakusanatutkimus
Yrityksesi kotisivujen tulisi kertoa sellaisista asioista, joista teidän potentiaaliset asiakkaanne ovat kiinnostuneita ja joilla he tekevät hakuja hakukoneissa. Hakusanatutkimuksella pyritään löytämään tällaiset sanat.
Hakusanatutkimusta voi lähestyä monelta eri kantilta:
Mitä yrityksesi tarjoaa?
Millä hakusanoilla ja hakulauseilla haluaisit yrityksesi löytyvän Googlesta?
Mistä kilpailijasi puhuvat kotisivuillaan?
Hakusanoja voi aluksi tulla mieleen parikymmentä, mutta pienellä miettimisellä ja googlailulla voit löytää helposti 100 sanaa. Google Ads -palvelussa on kätevä Keyword Planner -niminen työkalu, jolla voit hakea hakusanoihin liittyviä muita hakusanoja. Se myös arvioi niiden hakumääriä per kk, mikä antaa myös osviittaa sanoista, jotka voisivat olla yrityksellesi hyödyllisiä. Tällä työkalulla voit helposti nostaa hakusanojen määrän muutamaan sataan.
Lopulta olet löytänyt kattavan määrän sanoja, joilla sinun yrityksesi tyyppisiä yrityksiä yleensä haetaan ja joilla haluaisit sinun yrityksesi löytyvän. Keyword planner on kertonut sinulle, kuinka paljon eri hakusanoilla tehdään hakuja per kuukausi. Sanat, joilla tehdään paljon hakuja, myös voivat tuoda sivuillesi paljon vierailijoita. Näiden sanojen ympärille sinun olisi hyvä rakentaa sivujesi sisältö.
Google Keyword Planner kertoo esimerkkimme fysioterapeutille, että ”fysioterapia helsinki” -hakuja tehdään n. 1 600 kpl/kk. Se myös ehdottaa tällaisia asiaan liittyviä hakusanoja:
Selkäkipu 4 400 hakua/kk
Tukipohjalliset 880 hakua/kk
Niskakipu 3 600 hakua/kk
Kuntoutus 1 000 hakua/kk
Omt terapia 170 hakua/kk
Jne.
Fysioterapeutillemme olisi hyvä idea rakentaa sisältöä tällaisten hakusanojen ympärille, joita ihmiset käyttävät etsiessään fysioterapiaa.
Sivujen sisällön kehittäminen
Google suosii hakutuloksissa sivuja, joita ne pitävät jonkin alan auktoriteetteina. Googlen arvotusperusteissa on tärkeää:
Sisällön syvyys (pitkää sisältöä, joka vastaa kysymykseen kunnolla)
Sisällön leveys (kotisivut, jotka kattavat yhden markkinan tai sen osan)
Sisällön kannattaa siis keskittyä niiden arvokkaiden hakusanojen ympärille, jotka olet tunnistanut hakusanatutkimuksessa. Oikeastaan sivujen rakenteen olisi hyvä rakentua niiden sanojen ympärille. Jos esimerkkimme fysioterapeutti pitäisi yllä olevia hakusanoja niinä parhaina (ne eivät varmaankaan olisi juuri nämä oikeassa elämässä) voisi hän esimerkiksi jaotella sivustonsa sisällön yläotsikoihin ”kipujen hoito” ja ”kuntoutus”. Kipujen hoidon alla alaotsikkona voisi olla erilaisia kipuja; ”selkäkipu”, ”niskakipu”, jne. Hakusanatutkimuksen olisi siis hyvä edeltää sivuston rakenteen päättämistä.
Pitkällä sisällöllä tarkoitetaan vähintään 1 000 sanaa sisältäviä tekstejä. Tutkimusten mukaan Googlen arvostama sanamäärä on laskusuunnassa, mutta lähteestä riippuen v. 2019 optimaalisena sisällön mittana on jotain 1 000 ja 1 600 sanan välillä. Ihmisten keskittymiskykykin taitaa olla laskusuunnassa, joten tämä tekstien lyhentyminen seurailee sitä trendiä. Ihmisethän kotisivuja käyttävät ja Google arvostaa sivuja, joilla ihmiset viihtyvät.
Fysioterapeuttimme voisi kirjoittaa sivuilleen sisältöä esimerkiksi aiheista ”kuinka eroon selkäkivuista”, ”7 parasta hoitoa niskakipuun”, jne. Jokainen kirjoitus pitäisi olla mitaltaan yli 1 000 sanaa. Tällöin sivuille alkaa syntyä sisältöä, joka kiinnostaa fysioterapeutin mahdollisia asiakkaita. Sisältöjä lukiessaan he viettävät aikaa sivuilla (Google tykkää), alkavat pitää fysioterapeuttia asiantuntijana ja toivottavasti ottavat lopulta yhteyttä ja tulevat asiakkaiksi. Sisällön tulisi olla laadullisesti hyvää, jotta asiakkaat eivät poistuisi nopeasti sivuilta (alhainen bounce rate). Sisältöjä kannattaa rakentaa useita saman aiheen ympärille. Toisen jutun voisi esimerkiksi kirjoittaa aiheesta ”Katso kuinka Kaisa, 39, pääsi eroon selkäkivuista lopullisesti” ja linkittää ”kuinka eroon selkäkivuista” jutun loppuun. Tällöin selkäkivuista lukeva henkilö voi siirtyä lukemaan tämän toisenkin jutun ja taas viettää enemmän aikaa sivuilla.
Google tykkää myös lyhyistä yhteenvedoista, ns. strukturoidusta datasta, ja mielellään näyttää niihin pohjautuvia rich snippettejä kuten alla vastauksina kysymyksiin. Esimerkki alla hakuun ”selkäkipujen syyt”:
Strukturoitua dataa sisältäviä osioita voi määritellä kotisivuille. Parhaassa tapauksessa Google näyttää johonkin hakuun liittyen juuri sinun sivusi sisältöä hakutulosten 0-positiolla eli ennen muita hakutuloksia. Strukturoitu data auttaa Googlea ymmärtämään, mistä kotisivujesi sisältö kertoo.
Linkkien rakentaminen
Voit parantaa oman sivustosi hakukonelöydettävyyttä saamalla muita sivuja linkittämään sinun kotisivullesi. Google arvostaa hyviltä sivuilta tulevia linkkejä. Aikanaan Googlea huijattiin parantamaan hakukonesijoituksia hankkimalla ns. linkkifarmeilta linkkejä kotisivuille. Google on sittemmin alkanut tarkkailla tällaista toimintaa ja rangaista siitä. Ylipäätään Googlea ei kannata yrittää huijata tai manipuloida, koska nykyiset kehittyneet algoritmit kyllä huomaavat tämän ja rankaisevat laskevina hakukonesijoituksina.
Sivuillesi tulevat linkit nostavat kotisivujesi arvoa Googlen silmissä. Miten sitten saisit linkkejä sivuillesi? Tässä muutamia ideoita:
Laita yrityksesi johonkin luotettavaan yritysrekisteriin
Kuuluuko yrityksesi johonkin liittoon, kattojärjestöön, tms.? Lisää linkki yrityksesi tietoihin/profiiliin
Saisitko jonkun bloggarin kirjoittamaan yrityksestäsi?
Saisitko jonkun lehden kirjoittamaan yrityksestäsi?
Voisiko joku asiakkaistasi linkata yritykseesi?
Voitko sponsoroida jotain tahoa, joka vastineeksi linkkaisi yritykseesi?
Joillekin yrityksille linkkien rakentaminen on helpompaa kuin toisille ihan jo toimialasta johtuen. Linkkien rakentaminen kuitenkin kannattaa, sillä sitä pidetään jopa tärkeimpänä yksittäisenä hakukoneoptimoinnin keinona.
Linkkejä rakentaessa muista:
Käyttää vaihtelevia ankkuritekstejä (linkin näkyvät sanat)
Linkittää eri osioihin sivuillasi
Hankkia uskottavia linkittäjiä – ei linkkifarmeja
Yhteenveto
Hakukoneoptimointi on monipuolinen tehtäväkenttä, joka koostuu teknisestä seo:sta, hakusanatutkimuksesta, sisällön kehittämisestä ja linkkien rakentamisesta. Hakukoneoptimointia voi tehdä itse, mutta se vaatii tutustumista aiheeseen ja monissa tapauksissa teknistä osaamista. Hakukoneoptimointi on kuitenkin kiinnostavaa ja kannattavaa puuhaa, sillä voit onnistuessasi saada yrityksellesi lisää näkyvyyttä ja sitä kautta asiakkaita. Asiaa kannattaa katsoa pitkällä tähtäimellä ja tehdä jatkuvasti pieniä parannuksia; Aina voi olla joitain hyviä hakusanoja, joille et ole rakentanut sisältöä, blogipostauksia kannattaa tuottaa säännöllisesti eri näkökulmista, linkkien rakentaminen ei ole ikinä ohi. Hommaa siis riittää.
DigiLick tekee hakukoneoptimointia innolla ja luotettavasti. Ehkä sinunkin tarpeisiisi istuisi joku SEO-paketeistamme? Kannattaa tutustua!