• Digilick Asiakaspalvelu

Tehokas mainonta - markkinoinnin mittaaminen käytännössä

Päivitetty: tammi 13

Mistä tietää onko mainonta ollut tehokasta tai rahansa väärti? Vaikka mainostajat voivat mainostaa, että heillä on tuhansia kävijöitä nettisivuilla, niin kuinka moni oikeasti klikkaa sinun mainosta ja tulee sivuillesi? Kannattaako esimerkiksi bloggaaja-yhteistyö, kuinka moni tulee kotisivuillesi yhteistyöbloggarin kautta? Mihin mainontaan kannattaa satsata rahaa, ja minkä mainoskanavan voisi seuraavalla kerralla jättää väliin? Näitä asioita ei tarvitse arvailla, vaan voidaan katsoa raakaa dataa.


Aina, kun tekee yhteistyötä jonkun kanssa tai tekee maksullista mainontaa yhteistyökumppanien kanssa, kannattaa laittaa kotisivujen osoitteeseen tagi, joka osoittaa sen, mistä asiakas on klikannut sinun sivuillesi. Silloin saat tietää miten paljon porukkaa tulee kotisivuillesi kiitos bloggariyhtistyön tai vaikka maksullisen bannerimainonnan takia. Klikkaavatko asiakkaat sähköpostiviestinnässä tiettyä nappulaa, vai klikkaavatko mieluummin kuvaa, jossa on linkki vaikka suoraan kyseisen tuotteen lisätietoja-sivulle?


Merkitse siis jokainen linkki omalla tagilla, jota haluat seurata. Käytännössä se on hyvin helppoa. Laitat vaan haluamasi linkin jälkeen lisätietoja, mistä tiedät, mistä kyseinen linkin painajat ovat tulleet.


Sanotaan näin, että tekisin Pirjo-bloggaajan kanssa yhteistyötä ja haluaisin seurata, kuinka moni hänen blogikirjoituksesta tulee meidän digilick.com kotisivuille.


Menisin Googlen URL-builderiin, eli paikkaan jossa voidaan tehdä sellainen linkki, jota voidaan sitten helposti seurata. Kirjoittaisin alussa oman osoitteen, eli digilick.com. Sen jälkeen kirjoittaisin mikä on kampanjan kanava (campaign source), esim. uutiskirje, google. Tähän laitoin esimerkissä sanan blog. Sen jälkeen kirjoittaisin vielä tarkentavan kohdan, eli onko kyseessä esim. tietty painike, vai onko kyseessä banneri. Tässä esimerkissä käytin vaan sanaa text koska linkki on tekstin sisällä. Sen jälkeen viimeinen ns. pakollinen kenttä on kampanjan nimi. Tähän laitoin bloggaaja yhteistyö Pirjon kanssa, eli siitä tiedän mikä kampanja on kyseessä. Jos seurattavia on paljon, kannattaa pitää jokin järkevä logiikka nimissä, esim. kuukausi ja vuosi yms, josta sitten tunnistaa kyseiset sivut, kun niitä Google Analytiikasta katsoo. Kun lopuksi painaa copy url, niin saadaan pitkä litania: www.digilick.com?utm_source=blog&utm_medium=text&utm_campaign=bloggaajayhteistyoPirjonkanssa


Samanalaisen urlin voi myös itse käsin tehdä, eli lisätään vaan oman osoitteen jälkeen ?_utm_source= jne.. mutta jos on yhtään epävarma, niin kannattaa käyttää siihen sopivaa ilmaista työkalua kuten esim. Googlen URL-builderi.