• Pirjo Virkkunen

Wix kokemuksia

Wix alustana on mielenkiintoinen puheenaihe. Tuntuu välillä, että netti on pullollaan huutajia, jotka kiroavat Wixin osaamattomien yrittäjien alustaksi. Sillä kun ei voi rakentaa oikein mitään kunnon ratkaisuja. Näin ehkä olikin muutama vuosi takaperin, mutta täytyy sanoa, että kehitys on ollut huimaa. Visuaalisuudessa ja helppokäyttöisyydessä Wix hakkaa monet kilpailijat 100-0. Wixillä on yli 150 miljoonaa käyttäjää 190 maassa, eli ehkä he tekevät jotain oikein?


Voisin jotenkin verrata Wixiä Appleen vastakkainasettelun kirvoittajana; Apple ja Android, tai MAC ja PC, eli on androidin/PC:n puolesta puhuvia, ja sitten on MAC-uskovaisia. Molemmat ovat hyviä, mutta joidenkin mielestä toinen on ylivertainen. Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä.. vai miten se menikään.



Mistä siis on tullut alunperin maine, että Wix olisi alustana jotenkin köykäinen? Ehkä ihmiset eivät halua uskoa, että asioita voi tehdä myös helpommin: kauniita kotisivuja pystyy suunnittelemaan innovatiivisesti ja asioita voi vain raahata paikasta toiseen ja nähdä välittömästi, miltä sivustot näyttävät. Onko Wix liian hyvä ollakseen totta? Onko jossain koira haudattuna? Miten he pystyvät siihen, jos muut eivät pysty? Wix on käyttäjäystävällinen - ja siis oikeasti käyttäjäystävällinen. Nykyään sitä sanaa viljellään ihan liikaa, ja moni sellaiseksi mainostettu asia onkin oikeasti todella monimutkainen.


Wixillä on eri logiikka kuin monilla kilpailevilla alustoilla


Wixillä on ainoastaan Wixin suunnittelemia pohjia. Se ei siis ole mikään avoimeen lähdekoodiin perustuva alusta, johon kuka tahansa pystyisi suunnittelemaan pohjia ja jakamaan niitä muille maksua vastaan. Hyvänä puolena tässä on se, että koodi/päivitykset pysyvät hanskassa. Mikään ei ole rasittavampaa, kuin että olet juuri valinnut jonkun pohjan, ja sitten sitä ei enää päivitetä ja joudut maksamaan uudestaan koko lystistä. Huonona puolena on se, että kaikesta määrää Wix, eikä ole mitään avointa koodia, jota kaikki pystyisivät käyttämään. Kaksiteräinen miekka.


Sivujen perustaksi voit valita esimerkiksi erilaisia valmiiksi suunniteltuja pohjia ja alkaa työstämään niitä. Valmiit pohjat ovat testattuja ja toimivia ja ovat ns. Wixin omia pohjia. Todella monia elementtejä pystyy pohjiin muokkaamaan ja lisäämään.


Monet elementeistä ovat ilmaisia tai kuuluvat paketteihin, esim. blogi, Google -kartat, lomakkeet, chat-palvelu, minimarkkinointiautomaatiot, Instagram -feed, Facebook -feed, jne. Jotkut elementeistä maksavat erikseen, ja niitä voidaan hakea erikseen Wixin app marketista. App marketissa on tarjolla myös muiden kuin Wixin suunnittelemia appeja. Sieltä löytyy lisäksi paljon ilmaisia appeja tai sellaisia, jotka sisältyvät maksulliseen versioon, tai niitä voi käyttää tiettyyn pisteeseen saakka ilmaiseksi.



Itse sivut ovat ilmaiset, jos ei välitä siitä, että omaa domainia ei ole ja Wixin mainokset näkyvät. Jos haluaa yhdistää oman domainin, tehdä uudelleen ohjauksia, tai poistaa Wixin mainokset näkyvistä, tulee maksaa kuukausimaksua, joka paketista riippuen maksaa noin 4,50-35€/kk.


Miten Wix-alustalla pääsee aloittamaan?


Vaihtoehtoja on monta:

  1. Aloita käyttämällä valmiita pohjia ja muokkaa ne halutunlaisiksi - lähes kaikkia elementtejä, fontteja, kuvia yms. voi vaihtaa. Et tarvitse tähän koodausosaamista.

  2. Anna robotin tehdä sivut puolestasi. Tämä on nopea vaihtoehto, tosin voi olla, että joudut kuitenkin muokkaamaan sivuja. Et tarvitse koodausosaamista.

  3. Aloita tyhjästä eli valitset haluamasi elementit, fontit ja rakennat sivuston sellaiseksi, kuin haluat. Et tarvitse koodausosaamista.

  4. Käytät Wix Corvidia, jolloin käytännössä koodaat sivut, eli tarvitset koodausosaamista.

  5. Käytät Wix Corvidia ja pohjia yhtäaikaa, eli voit muokata elementtejä yms. raahaamalla ja pudottamalla tai voit myös koodata, eli yhdistää kummastakin parhaat puolet.

Asiakkailta kuultuja positiivisia palautteita on sivujen helppo päivittäminen omilla tiedoilla, sivuja on helppo lisätä ja ns. monimutkaisiakin asioita pystyy tekemään helposti.


Sivujen kieliversioihin tarjolla yli 90 kieltä


Kieliversiot on helppo päivittää sivuille. Mitään sivuston rakenteita ei tarvitse manuaalisesti kopioida, vaan Wix tekee automaattisesti eri rakenteen kieliversiosivuille. Voit lokalisoida sivuja muokkaamalla esim. kiinankielisille sivuille erilaisia kuvia kuin suomenkielisille sivuille. Toisin sanoen, vaikka sivuston rakenne on identtinen, niin tietyillä sivuilla voi olla erilaista sisältöä, jotka eivät näy ns. pääsivulla. Tekstit haetaan pääsivuilta, jotka pystytään kääntämään kieliversioihin. Eri kieliä on Wix-alustassa yli 90, joten ihan heti ei hätää tule; meillä yleisten suomen, ruotsin ja englannin lisäksi löytyy vaikkapa viro, zulu, mongolia, venäjä, yms. Eli valinnanvaraa on.


Ilmaiset kuvapankit järjestelmän sisällä


Yksi asia joka helpottaa kotisivujen tekemistä ja säästää aikaa on se, että Wixin sisällä on muutamia kuvapankkeja suoraan sisäänrakennettuina. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että omien kuvien lisäksi pääset käyttämään suoraan kuvapankkien kuvia. Wixillä on sekä oma ilmainen kuvapankki, jonka kaikki kuvat ovat käytössäsi, että vektorikuvapankki, josta löytyy laaja valikoima vektorigrafiikoita. Huonona puolena on tietysti se, että silloin monet voivat käyttää samoja kuvia. Jos tämän haluaa välttää, kannattaa käyttää vain omia kuvia. Wixin kuvapankin kuvien oikeu