top of page

Wix kokemuksia

Päivitetty: 4. syysk. 2023

Wix alustana on mielenkiintoinen puheenaihe. Tuntuu välillä, että netti on pullollaan huutajia, jotka kiroavat Wixin osaamattomien yrittäjien alustaksi. Sillä kun ei voi rakentaa oikein mitään kunnon ratkaisuja. Näin ehkä olikin muutama vuosi takaperin, mutta täytyy sanoa, että kehitys on ollut huimaa. Visuaalisuudessa ja helppokäyttöisyydessä Wix hakkaa monet kilpailijat 100-0. Wixillä on yli 150 miljoonaa käyttäjää 190 maassa, eli ehkä he tekevät jotain oikein?


Voisin jotenkin verrata Wixiä Appleen vastakkainasettelun kirvoittajana; Apple ja Android, tai MAC ja PC, eli on androidin/PC:n puolesta puhuvia, ja sitten on MAC-uskovaisia. Molemmat ovat hyviä, mutta joidenkin mielestä toinen on ylivertainen. Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä.. vai miten se menikään.


Pieni legoukko ei joudu tallottavaksi

Mistä siis on tullut alunperin maine, että Wix olisi alustana jotenkin köykäinen? Ehkä ihmiset eivät halua uskoa, että asioita voi tehdä myös helpommin: kauniita kotisivuja pystyy suunnittelemaan innovatiivisesti ja asioita voi vain raahata paikasta toiseen ja nähdä välittömästi, miltä sivustot näyttävät. Onko Wix liian hyvä ollakseen totta? Onko jossain koira haudattuna? Miten he pystyvät siihen, jos muut eivät pysty? Wix on käyttäjäystävällinen - ja siis oikeasti käyttäjäystävällinen. Nykyään sitä sanaa viljellään ihan liikaa, ja moni sellaiseksi mainostettu asia onkin oikeasti todella monimutkainen.


Wixillä on eri logiikka kuin monilla kilpailevilla alustoilla


Wixillä on ainoastaan Wixin suunnittelemia pohjia. Se ei siis ole mikään avoimeen lähdekoodiin perustuva alusta, johon kuka tahansa pystyisi suunnittelemaan pohjia ja jakamaan niitä muille maksua vastaan. Hyvänä puolena tässä on se, että koodi/päivitykset pysyvät hanskassa. Mikään ei ole rasittavampaa, kuin että olet juuri valinnut jonkun pohjan, ja sitten sitä ei enää päivitetä ja joudut maksamaan uudestaan koko lystistä. Huonona puolena on se, että kaikesta määrää Wix, eikä ole mitään avointa koodia, jota kaikki pystyisivät käyttämään. Kaksiteräinen miekka.


Sivujen perustaksi voit valita esimerkiksi erilaisia valmiiksi suunniteltuja pohjia ja alkaa työstämään niitä. Valmiit pohjat ovat testattuja ja toimivia ja ovat ns. Wixin omia pohjia. Todella monia elementtejä pystyy pohjiin muokkaamaan ja lisäämään.


Monet elementeistä ovat ilmaisia tai kuuluvat paketteihin, esim. blogi, Google -kartat, lomakkeet, chat-palvelu, minimarkkinointiautomaatiot, Instagram -feed, Facebook -feed, jne. Jotkut elementeistä maksavat erikseen, ja niitä voidaan hakea erikseen Wixin app marketista. App marketissa on tarjolla myös muiden kuin Wixin suunnittelemia appeja. Sieltä löytyy lisäksi paljon ilmaisia appeja tai sellaisia, jotka sisältyvät maksulliseen versioon, tai niitä voi käyttää tiettyyn pisteeseen saakka ilmaiseksi.


Vekarateatterin kotisivut näkyy hyvin yhteystiedot

Itse sivut ovat ilmaiset, jos ei välitä siitä, että omaa domainia ei ole ja Wixin mainokset näkyvät. Jos haluaa yhdistää oman domainin, tehdä uudelleen ohjauksia, tai poistaa Wixin mainokset näkyvistä, tulee maksaa kuukausimaksua, joka paketista riippuen maksaa noin 4,50-35€/kk.


Miten Wix-alustalla pääsee aloittamaan?


Vaihtoehtoja on monta:

  1. Aloita käyttämällä valmiita pohjia ja muokkaa ne halutunlaisiksi - lähes kaikkia elementtejä, fontteja, kuvia yms. voi vaihtaa. Et tarvitse tähän koodausosaamista.

  2. Anna robotin tehdä sivut puolestasi. Tämä on nopea vaihtoehto, tosin voi olla, että joudut kuitenkin muokkaamaan sivuja. Et tarvitse koodausosaamista.

  3. Aloita tyhjästä eli valitset haluamasi elementit, fontit ja rakennat sivuston sellaiseksi, kuin haluat. Et tarvitse koodausosaamista.

  4. Käytät Wix Corvidia, jolloin käytännössä koodaat sivut, eli tarvitset koodausosaamista.

  5. Käytät Wix Corvidia ja pohjia yhtäaikaa, eli voit muokata elementtejä yms. raahaamalla ja pudottamalla tai voit myös koodata, eli yhdistää kummastakin parhaat puolet.

Asiakkailta kuultuja positiivisia palautteita on sivujen helppo päivittäminen omilla tiedoilla, sivuja on helppo lisätä ja ns. monimutkaisiakin asioita pystyy tekemään helposti.


Sivujen kieliversioihin tarjolla yli 90 kieltä


Kieliversiot on helppo päivittää sivuille. Mitään sivuston rakenteita ei tarvitse manuaalisesti kopioida, vaan Wix tekee automaattisesti eri rakenteen kieliversiosivuille. Voit lokalisoida sivuja muokkaamalla esim. kiinankielisille sivuille erilaisia kuvia kuin suomenkielisille sivuille. Toisin sanoen, vaikka sivuston rakenne on identtinen, niin tietyillä sivuilla voi olla erilaista sisältöä, jotka eivät näy ns. pääsivulla. Tekstit haetaan pääsivuilta, jotka pystytään kääntämään kieliversioihin. Eri kieliä on Wix-alustassa yli 90, joten ihan heti ei hätää tule; meillä yleisten suomen, ruotsin ja englannin lisäksi löytyy vaikkapa viro, zulu, mongolia, venäjä, yms. Eli valinnanvaraa on.


Ilmaiset kuvapankit järjestelmän sisällä


Yksi asia joka helpottaa kotisivujen tekemistä ja säästää aikaa on se, että Wixin sisällä on muutamia kuvapankkeja suoraan sisäänrakennettuina. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että omien kuvien lisäksi pääset käyttämään suoraan kuvapankkien kuvia. Wixillä on sekä oma ilmainen kuvapankki, jonka kaikki kuvat ovat käytössäsi, että vektorikuvapankki, josta löytyy laaja valikoima vektorigrafiikoita. Huonona puolena on tietysti se, että silloin monet voivat käyttää samoja kuvia. Jos tämän haluaa välttää, kannattaa käyttää vain omia kuvia. Wixin kuvapankin kuvien oikeudet ovat rajoittuneet ainoastaan omille kotisivuille, eli jos haluat käyttää samoja kuvia myös muualla markkinoinnnissa suosittelen käyttämään Unsplash -kuvapankkia, joka on myös rakennettu Wixin sisään. Unsplashin kuvapankkiin kun pääsee käsiksi myös Wixin ulkopuolelta.



Toimistokuva läppäri ja kukat - kaunis toimisto

Wixissä voit merkata myös omia suosikkikuvia ja tehdä niistä muistiinpanotauluja, jolloin saat kuvat käyttöösi myöhemminkin, kun et enää muista millä hakuasanoilla olet kuvia alunperin hakenut. Shutterstock on maksullinen kuvapankki, joka on myös integroitu suoraan Wixiin, eli pääset ostamaan halutessasi kuvia muutaman euron hintaan. Tässä huonona puolena on se, että kuva täytyy ennen ostaa, kuin sitä näkee esillä sivustolla. Voi siis tulla virheostoksia, jos valitut kuvat eivät olekaan hyviä niille tarkoitetuissa kohdissa. Shutterstockin oikeudet kuviin ovat myös rajoittuneet pelkästään Wixin kotisivuihin, eli et voi käyttää niitä muualla.


Mobiiliversiot kotisivuista, eli responsiiviset kotisivut = näkyvät kännykällä ja tabletilla


Mobiiliversion tekeminen voi joillain alustoilla olla haastavaa. Nykyään ei toisaalta enää voi olla kotisivuja, jotka eivät toimi mobiilissa. Wixissä voit aina käydä katsomassa miltä mobiiliversio näyttää, ja voit tehdä mobiiliversioon muutoksia ilman, että ne vaikuttavat ns. PC-versioon. Aina kun teet kotisivuihin muutoksia, kannattaa käydä tarkistamassa myös mobiiliversio. Vaikkakin Wix tekee automaattisesti mobiiliversiot, saattaa olla joskus tarpeen käsin hinkata muutamia yksityiskohtia kuntoon. Voit piilottaa osan elementeistä, pienentää/isontaa tekstiä ja siirtää raahaammalla asioita paikoista toiseen. Myös call-to-action -nappuloiden kannattaa olla hieman erilaiset mobiiliversiossa. Yhteydenottopainikkeet voivat olla näkyvillä joka sivulla ja puhelinnumeroista pääsee suoraan soittamaan klikkaamalla. Myös pikapainikkeet, jolla pääset takaisin ylävalikkoon helpottavat loputtomalta tuntuvaa skrollausta.


Lomakkeet ovat monipuolisia - integraatiot helppoja


Lomaketoiminnot ovat Wixissä monipuoliset ja niihin on helppo lisätä kenttiä. Jokaista lomaketta pystyy muokkaamaan lähes rajattomasti ja pienet automaatiot on mahdollista tehdä itsekin ilman koodausosaamista. Riippuen paketista lomakkeiden määrää voi olla rajoitettu. Valmiiden lomakkeiden tietoja voi lähettää integraatiolla esim. Mailchimpiin tai Active Campaign -sähköpostiautomaatiotyökaluihin. Voit lähettää lomakkeiden vastaukset esim. suoraan myyjän sähköpostiin. Kun asiakas on täyttänyt lomakkeen, voidaan hänet ohjata sen jälkeen erikseen tehdylle kiitos-sivulle. Kiitos-sivuista kannattaa silloin tehdä maaleja Google Analyticsissa. Eli esim. maksullista mainontaa ostettaessa voidaan pisteyttää eri sivut, ja määritellä kiitos-sivut erittäin tärkeiksi. Nehän kertovat, että sivukävijä on tehnyt toivomamme teon - markkinointi on mennyt maaliin - täyttämällä lomakkeen ja päätymällä kiitos-sivulle. Näin pystytään seuraamaan markkinoinnin kannattavuutta.


Ländäreiden eli laskeutumissivujen tekeminen


Laskeutumissivujen, eli ländäreiden (eng. landing page) tekeminen on helppoa Wixissä. Ländäri voi olla ilman ylä- ja alavalikkoa, eli koko sivu on vain ländäriä eikä siltä pääse harhailemaan muualle sivuillesi. Sen sijaan sivukävijä ohjataan klikkaamaan tiettyä call-to-action -nappia eli tekemään jokin toivottu teko. Ländärin tekemisessä hyvä ohjenuora onkin keskittyä vain yhteen asiaan, minkä ympärille ländäri on rakennettu. Wixissä laskeutumissivuista saadaan erittäin visuaalisia ja kauniita. Käytännössä vain mielikuvitus on rajana.


Landing paget, eli laskeutumissivut Digilick

Skaalautuvuus - ovatko sivut toiminnassa vaikka kotisivuille tulisi yhtäkkiä tuhansien ihmisten ryntäys?


Elämä on täynnä yllätyksiä ja joskus saattaa käydä vaikka niin iloisesti, että sosiaalisen median postaus menee viraaliksi ja kotisivuille saattaa yhtäkkiä tulla tuhansittain vieraita. Silloin on hyvä, että sivut ovat pystyssä vaikka kävijämäärät yllättäisivätkin positiivisesti. Joskus tehdään niin, että valitaan edullisimpia paketteja, ja kun tiedetään, että tehdään jokin kampanja, niin nostetaan hetkellisesti sivuston palvelinten kapasiteettia. Aika harvoin tällaisia asioita pystytään kuitenkaan tarkasti ennustamaan. Ja silloin on ikävää, jos iso osa kontakteista jää saamatta, koska ihmiset eivät yksinkertaisesti pääse sivustolle. Jos valitset hieman kalliimman paketin - Wix skaalaa itse sivuston takana olevaa kapasiteettia tarpeen ja tilanteen mukaan eli varmistaa sivujen pysyvän pystyssä. Tämä on yksi huoli pois harteiltasi.


Hakukoneoptimointi - SEO-asiat, eli Google näkyvyys


Käytännössä kahdet kotisivut voivat olla visuaalisesti täsmälleen saman näköiset, mutta konepeltien alla voivat asiat olla ihan toisella tolalla. Syy on se, että toisessa hakukoneoptimointi on tehty ja toisessa ei.

Digilick SEO asetukset Wix

Hakukoneoptimointi on yllättävän helppoa Wixissä – koneen saa kuntoon ilman koodausosaamista. Käytännössä jokaisella sivulle kannattaa tehdä omat SEO-asetukset.


Wixistä näet suoraan miltä sivustosi tulee näyttämään Googlen hakutuloksissa. Klikkaamalla pientä i-ikonia, saat vinkkejä, miten SEO-tekstit kannattaa kirjoittaa. Eli Wix neuvoo aika kädestä pitäen, mitä pitää käytännössä tehdä.


Pääset myös manuaalisesti muokkaamaan sivustojen URL-osoitteita. Kannattaakin olla tarkkana, kun kopioi sivuja, ettei niihin tule osoitteeksi copy-of-the-koulutukset -tyyppinen sepustus. Mikäli vanhoja sivuja ei ole enää käytössä voidaan ne uudelleenohjata uusille sivuille 301-ohjausta (pysyvä uudelleenohjaus) käyttäen. Kaikki nämä muutokset pystytään tekemään ilman minkäänlaista koodausosaamista.


Advanced SEO Wix asetukset

Jos halutaan taas käyttää koodia, niin silloin voi käyttää JSON-LD -koodinpätkiä ja custom meta tags -toiminnot onnistuvat myös.


Lisäksi Wixillä on oma avustaja (wizard), jonka kanssa voi käydä läpi omia SEO-asetuksia askel kerrallaan. Avustaja siis neuvoo ja opastaa minkälaisia muutoksia kannattaisi tehdä.


Myös otsikoinnit ja tekstit pystyy muokkaamaan oikeanlaisiksi SEO-mielessä. Eli autetaan Googlen robotteja löytämään ja indeksoimaan helposti sivuston rakenne. Lisäksi kuvien laittamisessa kannattaa aina muistaa nimikointi oikein. Jos kotisivuilla käytettävän kuvan nimi on esim. IMG1234.jpeg, niin se ei kerro paljon Googlen roboteille. Jos taas kuvan nimi on esim. Google Ads Verkkokoulutus Digilick.jpeg, niin tämä kertoo jo Googlelle paljon enemmän.


Verkkokaupan rajoitteet


Tällä hetkellä Wixissä on yksi rajoite liittyen verkkokauppaan, mikäli ei haluta erikseen lähteä koodaamaan siihen ratkaisua, eli suomalaisia verkkomaksupainikkeita ei saa helposti sivustolle. Muut maksuvälineet, kuten yleisimmät Visa, MasterCard, PayPal, jne. löytyvät sivustolta. Mutta, jos halutaan esim. Checkout, Paytrail tai muu vastaava maksunvälittäjä sivustolle, niin joudutaan käyttämään välipalikkaa ja se taas maksaa erikseen. Tällaisessa tapauksessa kustannukset voivat tulla sen verran korkeiksi, että Wix-verkkokaupassa ei ole välttämättä järkeä. Tästä syystä Digilickillä tehdään yleensä suomalaisia verkkokauppoja Shopify-alustalla, joka on yksi isommista verkkokauppa-alustoista.


Wix-koulutukset livenä tai netissä


Meillä on pian tulossa Wix online-koulutus, eli pääset tekemään kanssamme kotisivuja, ilman mitään koodausosaamista. Koulutuksen jälkeen sinulla on valmiit kotisivut käytössäsi. Koulutus on pian saatavilla, joten jos olet kiinnostunut, niin jätä meille yhteystietosi ja otamme sinuun yhteyttä, kun palvelu on saatavilla.


Voit tilata meiltä myös live-koulutuksia Wixistä. Eli voimme opettaa kasvotusten, kädestä pitäen miten pääsette tekemään parhaat mahdolliset sivut. Ota meihin yhteyttä ja palaamme asiaan mahdollisimman pian.


Digilick.com on ketterä digitoimisto, jolta saat vaivatta niin kotisivut, hakukoneoptimoinnin, Google Ads-mainonnan kuin mainosvideotkin. Tutustu myös kivijalkaliikkeiden mainospaikkaan, Ostoskortteli.fi-palveluumme. Katso mitä asiakkaamme ovat meistä sanoneet ja ota yhteyttä jo tänään!




Tämä blogikirjoitus sisältää Wix-affiliate linkkejä.

1 166 katselukertaa
bottom of page