top of page
  • Kirjoittajan kuvaPirjo Virkkunen

Hakukoneoptimointi Wixissä

Kotisivujen hakukoneoptimointi on tärkeää. Kuka kieltäytyy ns. ilmaisesta näkyvyydestä Googlessa? Kotisivuista ei oikein ole mitään hyötyä, jos niitä ei löydy hakukoneista - ja useimmiten se tarkoittaa nykyään Googlen hakukonetta. Wixissä monet hakukoneoptimointiasiat voit tehdä itse. Tässä blogijutussa käydään läpi miten ne konkreettisesti tehdään. Tärkeää on muistaa, että hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi ja vaikkakin olet tehnyt tekniset hakukoneoptimointiasiat, se ei tarkoita sitä, että muutokset näkyisivät hetkessä. Joskus hakukoneoptimointi voi olla vuosien jatkuva työ. Sitä voi hioa huippuunsa, mutta useimmiten pärjätään myös perusasioilla. Yrittäjällä - kun on monta rautaa usein tulessa - ja kaikkea ei ehdi tehdä heti. Parempi olla itselleen armollinen ja tehdä edes vähän kerralla jatkuvasti, kuin se että ei tee mitään. Mutta aloitetaan perusasioista ja siirrytään sitten eteenpäin pikkuhiljaa.


Muista kertoa Googlelle kotisivuistasi


Vaikka olisit tehnyt miten hyvät kotisivut, niin muista kertoa myös Googlelle kotisivuistasi. Tämä voidaan tehdä automaattisesti käyttämällä Wixin SEO Wizardia. Googlen pitää indeksoida kotisivusi ja ennen kuin se tehdään olisi hyvä, että kotisivuillasi olisi tietyt perusasiat kunnossa. Voit myös halutessasi piilottaa tietyt sivut, jos ne ovat esimerkiksi työn alla. Silloin Googlen robotit eivät käy niitä sivuja läpi.


Wix kotisivu rakenne "Show this page in search results" korostettuna
Googlelle pitää kertoa kotisivuistasi


H1 otsikointi mitä se tarkoittaa, ja miten käytännössä se tehdään?


Jokaisella sivulla pitää olla merkittynä H1 otsikko. Yksinkertaistettuna - H1 otsikko kertoo Googlen roboteille, mikä on tärkeintä kotisivussasi. Sinne kannattaa laittaa avainsanoja, jotka ovat tärkeitä yrityksesi toiminnan kannalta. Esim. Google Adsista, löytyy avainsanasuunnittelija, jolla voit katsoa paljonko tiettyjä avainsanoja haetaan Googlesta. Näin sinun ei tarvitse arvailla, vaan saat faktaa pöytään. Kannattaa siis laittaa H1 otsikkoon sellaisia sanoja, joista tiedät, että asiakkaasi hakevat sinun palveluitasi. Kannattaa siis nimetä ns. teknisesti kaikki otsikot (H1, H2, H3 jne) ja kappaleet (P=paragraph). Tämän tekeminen käytännössä auttaa myös ns. kotisivujen saavutettavuudessa - eli jos käyttäjänä on ihminen, jolla on näkemisen kanssa haasteita ja joka käyttää esim. jotain avusteohjelmaa, niin teknisten otsikoiden laittaminen auttaa ihmistä selailemaan kotisivuasi myös erikoisohjelmilla. Sivuston saavutettavuus vaikuttaa myös hakukoneoptimointiin. Tästä aiheesta kirjoitamme lisää tulevaisuudessa, joten seuraa blogiamme. Wixillä voi siis skannata oman sivun, jossa se tekee automaattisia ehdotuksia sivuston saavutettavuuteen. Huom, tämä on eri toiminto kuin "Wix SEO Wizard" ja on nimeltään "Accessibility Wizard".


Käytännössä wixissä H1 otsikot laitetaan siten, että valitset tekstin ja menet tekstiboksissa alas saakka, jossa näkyvät SEO-asetukset, ja valitset sieltä oikean otsikkotason. Muista, että H1 otsikoita voi olla vain 1 kpl /per sivu. Ja huomaa, että "Themes-kohdassa" on myös Heading 1-kohta, mutta se tarkoittaa visuaalista otsikointia, eikä ole sama asia kuin SEO-kohdassa H1- kohta.


Digilick.com kotisivu järjestelmän sisältä. Muokataan H1 otsikoita.
H1 otsikot ovat tärkeitä lisätä kotisivujen otsikoihin


Kuvien nimeämiset ja alt-tekstit


Kuvat kannattaa nimetä oikein kotisivuilla. Esim. 1234_image.jpg ei kerro Googlen roboteille yhtään mitään. Mutta taas "ecco mustat miesten kengät koko 36", kertoo jo paljon enemmän. Näin saat todennäköisesti paljon enemmän kävijöitä sivuillesi. Kannattaa siis nimetä kaikki kuvat kuvaavasti, sen mukaan mitä kuvassa näkyy. Myös alt-tekstit ovat tärkeitä. Esim. henkilöt joilla on näköhaasteita käyttävät erilaisia tukiohjelmia, ja ne lukevat alt-tekstejä. Näin kotisivujen saavutettavuus on parempi. Kotisivujen saavutettavuudesta tulee tulevaisuudessa uusi blogikirjoitus eli kannattaa seurata blogiamme.


Miten tämä sitten tehdään käytännössä? Wixissä klikataan kyseistä kuvaa, jonka alt-tekstiä halutaan muokata, ja mennään asetuksiin (mutterin kuva), jolloin aukeaa näkymä, jossa voit kirjoittaa alt-kuvatekstin. Huom. myös erilaiset elementit kuten vaikka vaaleanpunainen laatikko on ns. kuva ja pitää muistaa nimetä myös sen alt-teksti.

Miten lisätään SEO alt-tekstit kuviin.
Lisää aina kuviin alt-tekstit, jotka kuvailevat kuvaa

Wix SEO Wizard - työkalu joka auttaa sinua hakukoneoptimoinnissa


Wixissä on SEO Wizard, joka löytyy SEO-asetusten alta "Get Found on Google" (löydät SEO Wizardin oman sivuston hakukenttään kirjoittamalla SEO wizard), joka neuvoo esim. miten kuvien alt-tekstejä muokataan. Sieltä saat yksityiskohtaiset tiedot myös miltä sivuilta puuttuu alt-tekstit, eli onneksi ei tarvitse käydä koko sivuston jokaikistä kuvaa läpi.


Wixin kotisivujen SEO-Wizard työkalu
Wixin kotisivujen SEO-Wizard työkalu

Wixin SEO wizardista löydät yksityiskohtaiset kohdat, ja ohjeet, miten voit tehdä käytännössä SEO-asioita. Askel kerrallaan ja kaikkea ei tarvitse tehdä yhdellä kertaa. Mitä isompi sivusto on kyseessä, sitä enemmän töitä on tehtävänä. Muista myös välillä käydä tarkistamassa sivuston SEO-asioita säännöllisesti, sillä aina kun teet muutoksia sivuille, se voi vaikuttaa hakukoneoptimointiin.

wix alt tekstien lisääminen SEO wizardissa
Näet yksityiskohtaiset ohjeet, mitä pitää tehdä ja miten tehdä

Kun teet korjaukset, muista välistä julkaista kotisivut, jotta muutokset tulevat näkyviin.

Google mainonta alt tekstit ovat tehty wix seo työkalussa
Kun muutokset ovat tehty, kohdat näkyvät vihreänä

Wixin SEO Wizard työkalulla pystyt käymään läpi jokaisen sivun ja tekemään tarvittavat korjaukset. Työkalun avulla pystyt myös liittämään Google Analyticsin ja Google Consolen, josta kerrotaan lisää edempänä.


Metatiedot ja Title, eli kotisivujen otsikko


Se, mitä julkisesti näkyy Googlessa riippuu siitä, mitä olet laittanut kotisivujen metatietoihin ja otsikoihin. Wixin asetuksista pääset kätevästi muokkaamaan jokaiselle sivulle omat tiedot Googlea varten. Voit tehdä sen itse tai myös ohjatusti käyttämällä Wixin SEO Wizardia. SEO Wizardista kerrotaan lisää edempänä. Jos haluat tehdä sen itse, niin tiettyjä nyrkkisääntöjä on olemassa. Yleensä sivuston otsikossa on hyvä olla olla pääasia mistä sivut kertovat, mikä on yrityksesi nimi ja missä yritys toimii. Nämä asiat yleensä erotetaan pystyviivalla. Esim. Avainsana | Sijainti |Brändin nimi. Otsikon olisi hyvä olla noin 55-70 merkkiä pitkä.


Metatietoihin on hyvä laittaa tekstiä kyseisen sivuston sisällöstä. Kannattaa tarkistaa, että samoja sanoja löytyy myös kotisivuiltasi. Asiakkaita ei kannata johtaa harhaan sillä, että kuvauksessa lukee jotain ihan muuta, kuin sivuilta oikeasti löytyy - siitä ei hyödy kukaan ja Google jopa "rankaisee" siitä laittamalla sinut pohjimmille hakutuloksissa. Teksti olisi hyvä olla noin 50-320 merkkiä pitkä. Jos teksti menee yli 320 merkin, niin Google itse leikkaa tekstistä osan pois. Pyri käyttämään avainsanojasi tekstissä mahdollisimman paljon, mutta älä tee vaan listaa sanoista.


Lisätietoja, miten kirjoittaa parhaat tiedot näihin kohtiin löydät wixin ohjeista (englanninkieliset).

SEO (Google) esinäkymä Wix kotisivujen muokkausjärjestelmässä
SEO (Google) esinäkymä Wix kotisivujen muokkausjärjestelmässä

Social share, eli miten kotisivusi näkyvät, kun jaat niitä sosiaalisessa mediassa


Aina kun jaat kotisivujasi netissä, niistä tulee kuva ja teksti näkyville. Wixissä voit valita jokaisen sivun kohdalle omat kuvat ja tekstit, tai mikäli kyseiselle sivulle ei ole määritelty omaa kuvaa, tulee se yleisistä asetuksista automaattisesti (jos olet muistanut päivittää ne). Myös näissä kohdissa voit määritellä erikseen otsikot ja lisätekstit, eli metadata ja title. Katso vinkkejä miten kirjoittaa tekstit edellisestä kohdasta.

Kotisivujen "Social share" kuvan päivittäminen Wix kotisivuilla
Kotisivujen "Social share" kuvan päivittäminen Wix-kotisivuilla


Kotisivujen asetukset vaikuttavat hakukoneoptimointiin


Vaikka esim. yrityksen yhteystiedot näkyvät kotisivuilla asiakkaille, on tärkeää, että myös ns. konepellin alla ovat nämä tiedot kunnossa. Käytännössä wixissä se tehdään sivuston asetuksista, eli tiedot pitää muistaa päivittää myös sinne.