• Pirjo Virkkunen

Hakukoneoptimointi Wixissä

Kotisivujen hakukoneoptimointi on tärkeää. Kuka kieltäytyy ns. ilmaisesta näkyvyydestä Googlessa? Kotisivuista ei oikein ole mitään hyötyä, jos niitä ei löydy hakukoneista - ja useimmiten se tarkoittaa nykyään Googlen hakukonetta. Wixissä monet hakukoneoptimointiasiat voit tehdä itse. Tässä blogijutussa käydään läpi miten ne konkreettisesti tehdään. Tärkeää on muistaa, että hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi ja vaikkakin olet tehnyt tekniset hakukoneoptimointiasiat, se ei tarkoita sitä, että muutokset näkyisivät hetkessä. Joskus hakukoneoptimointi voi olla vuosien jatkuva työ. Sitä voi hioa huippuunsa, mutta useimmiten pärjätään myös perusasioilla. Yrittäjällä - kun on monta rautaa usein tulessa - ja kaikkea ei ehdi tehdä heti. Parempi olla itselleen armollinen ja tehdä edes vähän kerralla jatkuvasti, kuin se että ei tee mitään. Mutta aloitetaan perusasioista ja siirrytään sitten eteenpäin pikkuhiljaa.


Muista kertoa Googlelle kotisivuistasi


Vaikka olisit tehnyt miten hyvät kotisivut, niin muista kertoa myös Googlelle kotisivuistasi. Tämä voidaan tehdä automaattisesti käyttämällä Wixin SEO Wizardia. Googlen pitää indeksoida kotisivusi ja ennen kuin se tehdään olisi hyvä, että kotisivuillasi olisi tietyt perusasiat kunnossa. Voit myös halutessasi piilottaa tietyt sivut, jos ne ovat esimerkiksi työn alla. Silloin Googlen robotit eivät käy niitä sivuja läpi.


Wix kotisivu rakenne "Show this page in search results" korostettuna
Googlelle pitää kertoa kotisivuistasi


H1 otsikointi mitä se tarkoittaa, ja miten käytännössä se tehdään?


Jokaisella sivulla pitää olla merkittynä H1 otsikko. Yksinkertaistettuna - H1 otsikko kertoo Googlen roboteille, mikä on tärkeintä kotisivussasi. Sinne kannattaa laittaa avainsanoja, jotka ovat tärkeitä yrityksesi toiminnan kannalta. Esim. Google Adsista, löytyy avainsanasuunnittelija, jolla voit katsoa paljonko tiettyjä avainsanoja haetaan Googlesta. Näin sinun ei tarvitse arvailla, vaan saat faktaa pöytään. Kannattaa siis laittaa H1 otsikkoon sellaisia sanoja, joista tiedät, että asiakkaasi hakevat sinun palveluitasi. Kannattaa siis nimetä ns. teknisesti kaikki otsikot (H1, H2, H3 jne) ja kappaleet (P=paragraph). Tämän tekeminen käytännössä auttaa myös ns. kotisivujen saavutettavuudessa - eli jos käyttäjänä on ihminen, jolla on näkemisen kanssa haasteita ja joka käyttää esim. jotain avusteohjelmaa, niin teknisten otsikoiden laittaminen auttaa ihmistä selailemaan kotisivuasi myös erikoisohjelmilla. Sivuston saavutettavuus vaikuttaa myös hakukoneoptimointiin. Tästä aiheesta kirjoitamme lisää tulevaisuudessa, joten seuraa blogiamme. Wixillä voi siis skannata oman sivun, jossa se tekee automaattisia ehdotuksia sivuston saavutettavuuteen. Huom, tämä on eri toiminto kuin "Wix SEO Wizard" ja on nimeltään "Accessibility Wizard".


Käytännössä wixissä H1 otsikot laitetaan siten, että valitset tekstin ja menet tekstiboksissa alas saakka, j