• Pirjo Virkkunen

Markkinointi, Talous ja Itsensä johtaminen

Yrittäjän pyhä kolminaisuus on mielestämme markkinointi, talous ja itsensä johtaminen. Jos jokin näistä puuttuu tai jonkin näistä jättää pidemmän aikaa ilman huomiota, kokonaisuus on vaarassa romahtaa. Yrittäjällä on monesti monta rautaa tulessa, ja mieluiten olisi kaikki valmiina jo eilen. Monet meistä ovat melkein ammatinharjoittajia, rakastamme tehdä sitä missä olemme hyviä, ja muut seikat tuntuvat ajan tuhlaukselta. Palkkatyöhön verrattuna yrittäjä ei ainakaan alussa välttämättä pysty heti keskittymään vain omaan ammatilliseen osaamiseen, vaan yrittäjä tekee käytännössä kaiken.


Kaikkihan lähtee yrityksen strategiasta ja mitkä ovat yrityksesi kohderyhmät. Vaikka nämä kuulostavat hienoilta sanoilta, niin käytännössä maalaisjärjellä pötkitään yllättävän pitkälle. Pistä itsesi asiakkaan kenkiin, ja mieti hän löytää sinut, mitkä ovat tärkeitä asioita hänelle. Toinen simppeli tapa on kysyä suoraan asiakkailta. Jos ei omia asiakkaita ole, niin ota yhteyttä, vaikka samassa tilanteessa jo olleelle henkilölle, ja kysy kokemuksia. Ihmiset auttavat mielellään, ja erilaisia mentoreita kannattaa kysyä esim. paikallisilta uusyrityskeskuksilta tai Suomen Yrittäjistä.


Asiakas ei ole kiinnostunut sinusta

Asiakas ei ole kiinnostunut sinusta - hän on kiinnostunut itsestään ja siitä miten sinä pystyt helpottamaan hänen elämää tai ratkomaan hänen ongelman. Tarinan sankari on asiakas - et sinä ja sinun tarinasi. Vaan asiakkaan tarina! Mieti siis kaikkea tekemistäsi liittyen asiakkaasi.

Digimarkkinointi - yrittäjän peruspilari


Kun mietit markkinointia, aloita siitä kuka on asiakkaasi. Mitä kanavia asiakkaasi käyttävät? Missä sinun pitää näkyä ja kuulua? Markkinointi on yrittäjän yksi tukipilareista. Osallistumalla eri webinaareihin ja lukemalla kirjoja oppii markkinointiasioista