top of page

Markkinointiviestinnän keinot - ilmaiset digitaaliset työkalut

Päivitetty: 31. elok. 2023

Yrittäjän arjessa on monia helpottavia digitaalisia työkaluja. Tässä lista työkaluista, joita itse käytämme usein tai joita asiakkaamme käyttävät. Olemme jakaneet työkalut kolmeen eri ryhmään: eli markkinointiin, talouteen ja itsensä johtamiseen liittyvät työkalut. Tässä blogijutussa tutustutaan markkinointiin liittyviin digitaalisiin työkaluihin.


Wix kotisivu

Wix on yksi johtavista kotisivujen alustoista, joka on perustettu vuonna 2006. Wixiä käyttää yli 200 miljoonaa käyttäjää 190 maassa. Wixillä voit tehdä kotisivuja ilman että osaisit koodata. Wixillä on hyvä aloittaa kotisivut, koska voit tehdä kotisivut ilman maksua. Jos haluat, että kotisivujen osoitteessa ei lue Wixin osoitetta, saa maksua vastaan Wixin logot ja kotisivujen osoitteesta Wix-kohdan pois.


Wixillä on helppoa tehdä myös SEO-asetukset kuntoon, eli se miten hyvin kotisivusi näkyvät Googlessa. Wixin heikkona puolena voisi mainita sivujen raskaat koot. Vähentämällä elementtejä, joita sivustoilla käytetään, saadaan kotisivuista kuitenkin kevyemmät. Vaikka kotisivut ovat olemassa, pitää niistä kertoa myös Googlelle. Se tehdään kätevästi Google Search Consolessa, eli ikään kuin kerrotaan Googlen roboteille, että nyt ovat tällaiset uudet kotisivut olemassa - tervetuloa robotit käymään se läpi. Sen lisäksi, että kävijöistä näkee tietoa Wixin järjestelmässä, on hyvä myös, että löydät tietoa kävijöistäsi Google Analyticsistä. Eli muista yhdistää kotisivut myös Google Analyticsiin. Silloin voit seurata ilmaiseksi, mitä asiakkaasi tekevät kotisivuillasi, eikä vain arvailla.


Wixissä toimii myös saavutettavuusasiat, eli voit muokata kotisivuistasi saavutettavuus standardien mukaiset, jotta myös erikoislaitteilla pystytään lukemaan kotisivuja. Vaikka kohderyhmänäsi eivät olisi esim. henkilöt, joilla on näön kanssa haasteita, tukee tämä Googlen yhteisvertaisuuspolitiikaa, ja näin Google arvostaa sivujasi enemmän, kun otat kaikki asiakasryhmät huomioon.


Facebookissa toimii Digilick.comin ylläpitämä Wix Suomi ryhmä (https://www.facebook.com/groups/wixsuomi), josta saa vertaistukea suomeksi.


Oma toimisto kannettava

Google Ads – käytä avainsanasuunnittelijaa

Google Ads on oiva työkalu, kun kirjoitat sisältöä esim. kotisivuillesi. Google Adsissa on kätevä toiminto nimeltä avainsanasuunnittelija, eli Key word planner. Sieltä näet, millä hakusanoilla asiakkaasi hakevat palveluitasi tai tuotteitasi. Kotisivuilla kannattaa käyttää sellaisia sanoja, joilla asiakkaasi etsivät sinua. Jos esim. yrityksessä sisäisesti puhutaan ”ulkoa-tulevan-lian-optimaalisesta-pysäytysjärjestelmästä”, eivät asiakkaat välttämättä osaa etsiä sillä sanalla sinua internetin ihmeellisestä maailmasta, vaan he etsivät sinua ihan tavallisella sanalla, kuten ”kuramatto”. Asetu siis asiakkaasi kenkiin ja puhu hänen kieltään, kun olet myymässä hänelle palveluja tai tuotteita. Haasteena ohjelman käytössä on, että ohjelma vaatii luottokorttitietojen syötön, vaikka et käyttäisikään maksullisia ominaisuuksia. Silloin täytyy olla varovainen, ettei vahingossa aktivoi jotain kampanjaa päälle, jolloin tulee yllätyksenä mojova visalasku.


Ubersuggest – SEO työkalu – eli miten saat näkyvyyttä Googlessa

Kun kotisivut ovat valmiit ja niistä on myös kerrottu Googlelle, on hyvä tarkastella sivustoa erilaisilla mittareilla. Uberssuggest on työkalu, jolla voit tehdä ilmaiseksi kolme hakua per päivä. Voit tarkastella esim. omaa kotisivustoa ja verrata niitä parin kilpailijan sivustoon. Saat konkreettisia parannusehdotuksia, mitä kotisivuillesi pitää tehdä, jotta ne näkyisivät paremmin Googlessa. Ubersuggestista on myös maksullinen versio olemassa, ja järjestelmä pyytääkin useasti sinua rekisteröitymään, mutta ne voit klikata ruksista pois. Yllättävän pitkälle pääsee myös ihan maksuttomalla versiolla.


Google Business – lisää näkyvyyttä Googlessa

Yksi tärkeistä asioista, jonka Google sanoo lisääväänsä yrityksen näkyvyyttä Googlessa on ottaa käyttöön Google Business. Google Business näkyy yleensä oikeassa laidassa hakutuloksissa, kun haetaan yritystä esim. sen nimellä. Google Busineksen käyttöönotto on ilmaista. Sinulle lähetetään toimipaikkaan ihan fyysinen postikortti, jolloin todistat olevasi yrityksen oikea henkilö, jolla on oikeuksia muokata Google Business tiliä. Google Businekseen voit laittaa yrityksen yhteystietoja, sekä myös erilaisia palvelupaketteja ja lisätietoja yrityksestä.


Facebook Business – säästää aikaa

Facebook Business kannattaa ottaa käyttöön, sillä se säästää aikaasi ja voit ajastaa postauksia jopa 75 päivää etukäteen. Facebook Busineksessa pystyt myös tekemään postauksia yhtä aikaa sekä Facebookkiin, että Instagramiin. Molempiin pystyy tekemään hieman erilaiset versiot. Hyödynnä myös "Optimal Times"-toiminto, jolla voit ajastaa postauksen optimaalisimpaan aikaan, jolloin somekanaviasi seurataan eniten.

Meta Business Suitessa voi ajastaa 75 päivää etukäteen postauksia

Mailchimp – sähköpostilähetysohjelma

Jos sinulla on alle 2000 kontaktia sähköpostilistassasi, voit käyttää Mailchimpiä ilmaiseksi tietyin rajoituksin. Sillä pääsee kuitenkin hyvin alkuun ja testaamaan miten homma toimii. Sähköpostia lähettämällä asiakkaillesi muistutat heitä olemassaolostasi ja saat mahdollisesti lisää myyntiä aikaiseksi.


LinkedIn – yritysprofiili

Oletko ihmetellyt miten joidenkin yritysten kohdalla näkyvät yrityksen logot, ja joidenkin ei? Kun LinkedInissä näkyy yrityksen logo, tarkoittaa se käytännössä sitä, että yrityksellä on omat LinkedIn-sivut. Voit luoda LinkedIn yrityksen profiilin ilmaiseksi. Kun teet postauksia yritysprofiilissa, muista jakaa ne myös omassa henkilökohtaisessa profiilissa, näin saat enemmän näyttöjä.


Canva – kuvapankki ja graafinen suunnitteluohjelma yhdessä

Canva on kätevä työkalu, kun pitää suunnitella visuaalista sisältöä. Löydät Canvasista paljon erilaisia pohjia, johon voit vaihtaa tekstit ja halutessasi kuvat, ja saat aikaiseksi upeita graafisia taidonnäytteitä. Ohjelma on intuitiivinen ja helppo käyttää. Maksullisessa versiossa pääset käyttämään rajatta kaikkia kuvia, sekä silloin siinä on enemmän toiminnallisuuksia. Mutta myös maksuttomalla pääset makuun, että onko ohjelma sinua varten. Canvassa on uutuutena tullut printtipalvelu, eli voit tilata tarvittaessa vaikka esitteet suoraan kotiin ilman postikuluja. Canvasta löytyy myös suomenkielinen Facebook ryhmä nimeltä Canva Suomi - Löydä elementtisi.


Ilmaiset kuvapankit

Kun teet paljon sisältöä on hyvä käyttää omia kuvia. Ne tuovat ainutlaatuisuuden tunnetta ja voivat erottaa sinut kilpailijoista. Jos kuitenkin aika ja raha eivät riitä omien kuvien tekemiseen on olemassa paljon ilmaisia kuvapankkeja, joista saa hyvä kuvia. Olemme kirjoittaneet tästä erikseen blogijutun, (https://www.digilick.com/post/parhaat-ilmaiset-kuvapankit-markkinointiin), jossa on vinkkejä eri kuvapankeista.

Ilmaisten kuvapankkien kuvat voivat olla todella kauniita

NewCo tapahtumat

NewCo Helsinki edistää kaupungin yritystoimintaa ja startup-toimintaa. Heiltä saat ilmaisia yritysneuvontapalveluita ja he voivat ohjata sinua eteenpäin kumppaneidensa luo. Myös Digilick.com on NewCo Helsingin kumppani. NewCo järjestää paljon mielenkiintoisia tapahtumia, joihin kannattaa osallistua. https://newcohelsinki.fi/fi/tapahtumat/ Osa tapahtumista ovat digitaalisia ja osa toteutetaan myös paikan päällä.


Suomen yrittäjät tapahtumat

Suomen Yrittäjät järjestävät myös monia mielenkiintoisia tapahtumia, ja niihin voi joskus osallistua myös, vaikka ei olisi Suomen Yrittäjien jäsen. Digilick.com piti digiluennon, miten yrittäjä saa enemmän ilmaiseksi näkyvyyttä Googlessa. Voit katsoa videon SEO-luennosta alta tai menemällä youtuben sivuille: https://www.youtube.com/watch?v=uFgCpKXSiW4


BusinessMaker yritystreffit

BusinessMaker järjestää yritystreffejä niin digitaalisena, kuin livenäkin. Käytännössä sovitaan pikatreffejä erilaisten yrittäjien kanssa ja katsotaan, löytyisikö mahdollisesti yhteistyömahdollisuuksia. Se on kätevä tapa verkostoitua, kun tapaamiset ovat ennalta sovittuja, eikä tarvitse pelätä, että treffikumppanisi antaisi sinulle pakit. Toisaalta joskus yrittäjät voivat tehdä viime hetkellä ohareita, mutta yleensä niistä kyllä ilmoitetaan etukäteen. Voit sopia treffejä jopa 10kpl yhden tapahtuman aikana. Yleensä kannattaa jättää muutama vapaa slotti, jotta voi välillä vähän hengähtää, tai jättää tilaa ex tempore-treffeille, joita voi myös kesken tapahtuman sopia.


Digilick.com on ketterä digitoimisto, joka keskittyy yrittäjän pyhään kolminaisuuteen: markkinointiin, talouteen ja itsensä johtamiseen. Meiltä saat vaivatta niin kotisivut, kuin apua muuhun markkinointiin, talouskonsultaation tai osallistu MTEA1 mielenterveys elämäntaitona koulutukseen. Katso mitä asiakkaamme ovat meistä sanoneet ja ota yhteyttä jo tänään!


249 katselukertaa

Commenti


bottom of page